Рівненщина зі сказом і без вакцини?

Торішня ситуація повторюється - в Україні нині взагалі немає антирабічної вакцини, ані в аптеках, ані в лікувальних закладах

Натомість на Рівненщині, запевняють спеціалісти, залишилось по кілька доз «Рабістара» та «Рабіпура».

Станом на кінець березня 2017 року в Рівненській області зафіксовано 17 випадків сказу тварин. Серед списку заражених тварин було десять лисиць, п’ять собак та два коти. Спеціалісти зазначили, за відповідний період минулого року кількість скажених тварин була меншою.

Цю інформацію надав начальник управління безпечності харчування продуктів та ветеринарії головного управління Держпродслужби України Олександр Костюк:

«В основному це лисиці, проте є у списку і коти, собаки. Ситуація контрольована. Карантин введено у кількох районах області. Вакцини на початок другого кварталу року вистачає. Надіємось, що на початку квітня пройдуть тендери і до кінця місяця нам ще надійде вакцина. Мова йде про антирабічну вакцину для тварин, яка називається «Рабістар».

Костюк також зауважив, що людям не варто відразу вбивати тварину, яка їх вкусила. Краще її ізолювати до приїзду ветеринара, аби він взяв на аналізи біологічні матеріали. Тоді можна швидше виявити, чи тварина має сказ, чи ні.

Між тим, складнішою є нині ситуація із антирабічною вакциною для людей. Її в Україні взагалі немає. На Рівненщині – є лише залишки. Ситуацію роз’яснила лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби Валентина Томицька.

«В Україні зараз немає ніде антирабічної вакцини. Станом на початок березня у нас було 698 доз. Але з початку року було багато випадків зараження людей сказом, тому думаю, що вони використані. Рівне має вакцину, можливо не ту кількість, яка потрібна, але вона є. До слова, для лікування однієї людини необхідно шість доз. Зараз період, коли тварини паруються і є дуже агресивними, тому не виключено, що кількість покусаних людей зросте», - зауважила Томицька.

Вакцину «Рабіпур», яка виробляється в Індії, закупляли за державний кошт. Нині навіть ті лікувальні заклади, які б хотіли її придбати самотужки, не можуть це зробити, адже ліки не ввезені в Україну.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень