Рівненщина може втратити сотні мільйонів гривень у 2018 році

Про це написано в проекті закону про держбюджет

Новий закон про держбюджет покладе «на плечі» місцевих бюджетів більшу частину видатків. Про це розповіла спеціаліст офісу Асоціації міст України у Рівному Людмила Кушнер:

Уся справа в тому, що другий рік поспіль велика кількість видатків із держбюджету перекладається на місцеві бюджети без фінансових компенсацій.

За словами п. Людмили, тільки через виплату пільг Рівненщина може втратити близько 200 мільйонів гривень, адже раніше їх виплачували з держбюджету.

Лише Рівному доведеться витратити близько 40 мільйонів гривень на пільги, каже експерт. В районах витрати становитимуть 15-20 мільйонів.

Крім того, Рівненщина втратить гроші через зміну фінансування освітньої галузі:

Раніше ми рахували кошти на одного учня загальноосвітньої школи, а тепер вони рахуються від нормативу класу. Норматив для міської школи становить 27 учнів, але тут не враховується поділ на групи, що є нормальним для міст обласного значення з великоукомплектованими школами.

Місто Рівне втрачає близько 40 мільйонів гривень, Дубно – приблизно 20, Вараш теж близько 10.

Поза фінансуванням з бюджету опиняються прибиральниці, адже в освітній субвенції кошти закладені лише педагогам, кажуть в АМУ. 

Ще одну проблему спеціалісти Асоціації міст бачать у збільшенні реверсної дотації – коли місцеві бюджети повертають кошти до державного бюджету.

Згідно з новим законом місцеві бюджети мають повернути державі 80% зароблених коштів. В цьому році ця цифра становила лише 50%.

Фінансову допомогу з держбюджету все ж мають збільшити, каже пані Кушнер:

Є позитив: до прикладу, Держфонд регіонального розвитку виділив понад 8 млрд на покращення інфраструктури держави. Для ОТГ є субвенція. Майже вдвічі збільшуються ресурси для фінансування територіальних громад, але й кількість територіальних громад теж постійно збільшується.

Аби не допустити вищезгадані втрати, у приміщенні Рівненської ОДА збиралася регіональна платформа за участю керівництва Рівного та області, експертів з децентралізації, голів районів тощо. Учасники прийняли звернення до керівництва держави з проханням виключити суперечливі пункти з проекту закону про держбюджет.

Нагадаємо, нині на Рівненщині створено 26 ОТГ. Уже наступної неділі відбудуться вибори в п’яти громадах. Всього в області планують створити понад 60 ОТГ.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень