Рівненщина готується до виборів

Правоохоронці та надзвичайники організовуються, громадські активісти проводять дослідження

Напередодні відбулась прес-конеренція Громадянської організації "Опора", на якій її члени, послилаючись на свої дослідження, назвали цьогорічний передвиборчий процес "найбруднішим". Вони відзначають випадки підкупу виборців, нечесної реклами та антиреклами у ЗМІ, маніпуляції з друкованою продукцією. Водночас начальник управління громадської безпеки УМВС Рівненщини, Руслан Стрельбіцький повідомив, що за час передвиборчих перегонів на сьогодні в області вже зареєстровано 68 порушень виборчого законодавства. Далі пряма мова:

– У Рівному зафіксовано 21 порушення. Корець і Костопіль - по 7 порушень. Далі Дубровиця - 5. Березнівський, Острозький, Рокитнівський по 4. Дубенський, Рокитне, Кузнецовськ, Володимирець по 3. Якщо в цілому по видам правопорушень: це підкуп виборців, погрози, факти хуліганства, порушення порядку фінансування/розповсюдження матеріалів без відповідних реквізитів, пошкодження майна, перешкоджання роботи комісій.

Між тим, Руслан Стрельбіцький додав, що наразі з цих 68-ми порушень відкрито тільки 6 кримінальних проваджень. Крім того, згідно досліджень «Опори», у Рівненській області зменшилось число немаркованої агітаційної продукції, при цьому значно збільшилась кількість політичної реклами у місцевих ЗМІ. 

Нагадаємо, що раніше "Опора" створила короткий ролик про бюлетені на місцевих виборах. Він пояснює, які зміни відбулися у процесі голосування за партії та кандидатів:

Пізніше того ж дня правоохоронці та надзвичайники зібрались "на коврик" перед кермачами області. На нараді з питання "безпеки під час виборів" вони запевняли, що до виборів на Рівненщині готові.

Незважаючи на оптимістичні прогнози служб, виконуючий обов’язки голови Рівненської ОДА Юрій Приварський нагадав їм, що покарання не омине жодного службовця, дії якого під час виборів будуть незаконними:

– Хочу ще раз наголосити на незворотності покарання за організацію та участь у фальсифікації під час виборів. Представники правоохоронних органів повинні слідкувати за дотриманням законодавства та оперативно реагувати за порушеннями, незалежно від партійної принадлежності чи високих посад. Дане питання перебуває на особистому контролі в голови ОДА Віталія Чугуннікова.

Отже, в області на 996-х дільницях цілодобово працюватимуть більше 1 200 працівників міліції. Також правоохоронці сформували додаткові слідчо-оперативні групи для фіксації та документування порушень виборчого процесу. Натомість рятувальники вже перевірили всі дільниці на наявність протипожежних інструкцій та шляхів евакуації. Служба перевірила всі джерела протипожежного водопостачання та провела розрахунки сил і засобів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. З метою оперативного реагування на надзвичайні ситуації в період виборів на цілодобовому чергуванні перебуватимуть майже 200 осіб особового складу та 150 резерву.

Тим часом і прокуратура Рівненщини роз’яснює вимоги виборчого законодавства та наголошує на відповідальності за його порушення. Так контроль  за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про місцеві вибори на всій території України здійснює Центральна виборча комісія, а тому всі без винятку скарги, що стосуються виборчого процесу, підлягають розгляду на засіданні відповідної виборчої комісії або судом.

Слід зазначити, що органи прокуратури не уповноважені здійснювати нагляд з питань додержання виборчого законодавства. Приписами статті 23 Закону України "Про прокуратуру" встановлено заборону здійснення прокурором представництва в суді у правовідносинах, пов’язаних із виборчим процесом. 

Разом з тим участь правоохоронних органів, зокрема прокуратури, в розгляді скарг про порушення виборчого законодавства регламентовано ст.97 Закону України "Про місцеві вибори". Правоохоронні органи перевіряють викладені у скарзі обставини за зверненням виборчої комісії та, у разі наявності підстав, вживають заходи до припинення порушення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень