Рівне і децентралізація: з ким об'єднають місто і яка від цього користь

Депутат міськради Рівного, інформаційний аналітик Назарій Поліщук створив карту, яка показує, як децентралізація може відбутися

Назарій Поліщук каже, що є три найбільш ймовірні шляхи об’єднання, один з яких – найбільш імовірний.

Є три основані варіанти розвитку подій.

 

Перший - сільські ради об’єднуються між собою без міста Рівне.

 

Другий варіант -  буде створено агломерацію: місто Рівне поглине більшу частину Рівненського району і певні населені пункти  інших районів.

 

І третій, найбільш ймовірний варіант – те, що місто Рівне об’єднає навколо себе вісім сільських рад і Квасилівську селищну раду.

Серед сільрад, які можуть приєднатися до Рівного, за словами Назарія Поліщука -

Великоомелянська, Шпанівська, Великожитинська, Городищенська, Білокриницька, Корнинська та Тайкурська. Також є ймовірність приєднання Городоцької сільської ради.

Якщо об’єднання відбудеться у такому форматі, чисельність об’єднаної територіальної громади становитиме орієнтовно 300 тисяч мешканців і територія буде у 4-5 разів більша, ніж сучасне місто Рівне.

Для Рівного такий формат об’єднання, каже депутат, може бути цікавий, щоб мати нові майданчики для розміщення виробництва. Адже інвестори охочіше фінансують нове, ніж відновлення старого виробництва у місті.

А ось плюс для сільських громад у тому, що вони матимуть більше коштів на розвиток інфраструктури за рахунок бюджету Рівного, який перевиконується, а також коштів, які виділяють на децентралізацію з Держбюджету. Також земля і нерухомість в селах, пояснює Назарій Поліщук, зросте в ціні, коли вони будуть мати адресу міста обласного підпорядкування.

Тож гальмувати процеси об’єднання з Рівним можуть не звичайні мешканці сіл, а, хіба, представники влади у них, які бояться втратити управління територіями. Втім, пояснює депутат, вони у разі об’єднання автоматично стануть членами міськвиконкому Рівного.  

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень