Рєпін, Малевич і ще 5 українських художників, яких привласнила росія (ФОТО)

У своїх роботах художники зображали саме Україну

Видатні художники Ілля Рєпін, Іван Айвазовський та Казимир Малевич та багато інших – це не надбання виключно російської культури. Творчість цих митців була тісно пов'язана з Україною.

Іван Айвазовський

Художника-мариніста росія завжди приписувала собі. Проте Айвазовський – митець вірменського походження. Народився він у Криму в родині, що переселилась туди з Галичини.

У своїй творчості художник часто звертався до українських мотивів, він змальовував і культуру, і пейзажі.

Серед відомих його картин – «Весілля в Україні», «Український пейзаж з чумаками при Місяці», «Чумаки на відпочинку», «Очерет на Дніпрі», «Млин на березі річки. Україна», «Під час жнив».

"Весілля в Україні"
"Весілля в Україні"

Ілля Рєпін

Цей відомий живописець походить із козацького роду на прізвисько Ріпа. Митець народився у місті Чугуїв на Харківщині. Українські мотиви у творчості Рєпіна є однією із центральних тем.

Найвідомішою роботою є славнозвісне полотно під назвою «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

 

Показовими є й картини про побут та традиції українців – «Вечорниці», «Гайдамаки», «Чорноморська вольниця», «Українка біля тину», «Софія Драгомирова в українському вбранні», «Отаман Іван Дмитрович Сірко» та багато інших. Художник навіть написав портрет Тараса Шевченка.

"Українка біля тину"
"Українка біля тину"

Архип Куїнджі

Український живописець грецького походження народився у передмісті Маріуполя. Вершиною своєї творчості митець називав «Місячну ніч на Дніпрі». Взагалі художник часто звертався до українських мотивів.

У його доробку полотна під назвами: «Українська ніч», «Чумацький шлях у Маріуполі», «Дніпро вранці», «Україна».

Частина картин була під загрозою знищення під час масових російських бомбардувань.  Маріуполя.

"Вечір в Україні"
"Вечір в Україні"

Казимир Малевич

Всесвітньо відомий митець народився у Києві й навчався у Київській мистецькій школі. Хоч згодом Малевич переїхав до Москви, він неодноразово наголошував, що художнє бачення світу сформувало українське село. А своєю національністю вказував – українець.

Художник писав статті і листи українською мовою, захоплювався нашою національною вишивкою та малював ескізи для неї.

 "Купальниці"
"Купальниці"

Олександр Мурашко

Це племінник відомого українського художника Миколи Мурашка. Митець народився у Києві й застав той період, коли створювали розписи Володимирського собору. Майбутній художник спостерігав за майстрами і те величезне захоплення їхньою роботою й стало ключовим при виборі професії.

У своїй творчості художник часто звертався до українських мотивів, адже виріс під розповіді своєї бабусі про славетне козацьке минуле.

Найвідомішими картинами художника вважають «Селянська родина» і «Карусель».

"Селянська родина"
"Селянська родина"

Олександра Екстер

Художниця грецького і єврейського походження народилася у польському місті Білосток, але згодом переїхала у Київ. Мистецтву почала навчатись у Київському художньому училищі.

Вона є однією з найяскравіших представниць європейського кубізму та футуризму, українського авангарду та однією із засновниць стилю ар-деко.

Одна з найвідоміших картин Екстер – «Фундуклеївська вулиця». Це сучасна вулиця імені Богдана Хмельницького у Києві. Саме там певний час проживала художниця.

Давид Бурлюк

Український художник-футурист, що народився у Харківській губернії. Митця називають «батьком російського футуризму», проте Бурлюк мав козацьке коріння. У своїй творчості письменник часто звертався до українських мотивів.

Україні присвячені роботи: «Святослав», «Запорожці у поході», «Рибалки», «Тарас Шевченко». Найвидатнішою картиною футуриста вважають «Козак Мамай».

 "Козак Мамай"
"Козак Мамай"

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень