Революція через освітню реформу: на Рівненщині селяни збунтувалися проти закриття школи

Це сталося у селі Гориньград Перший Рівненського району

Так виглядає школа у Гориньграді Першому

Про те, що у селі зріє протест, у соцмережі Фейсбук минулого тижня повідомив громадський активіст, журналіст з Рівного Юрій Дюг:

Понад 300 мешканців виступають проти знищення села. Кажуть, районна влада хоче закрити школу в їхньому селі, а навчання школярів перенести до села Котів, яке від Гориньграду розділяє 10 кілометрів вщент розбитої дороги. Мешканці Гориньграду переконані, школу хочуть закрити, а приміщення продати на непрозорих умовах. 

За словами Юрія Дюга, гориньградці обурені, що районна влада навіть не збиралася вислухати їхню думку щодо закриття школи. І не хочуть слухати про покращення,

бо такі обіцянки про покращення дороги вони чують вже років з десять. Але дорога й досі виглядає, як заповідник боїв Другої світової війни. Нею не те, що проїхати важко, пройти неможливо.

Тож у неділю у Гориньграді відбувся схід села з цього приводу, на який запросили депутатів районної та обласної рад, чиновників Рівненської райдержадміністрації тощо.  

Заступник голови Шубківської сільради, до якої належить і  Гориньград Перший, В’ячеслав Шкабара заперечив повідомлення про закриття школи:

Ця інформація не відповідає абсолютно дійсності. Ніякого закриття не мало бути взагалі. Говорилося про створення, відповідно до освітньої реформи, опорної школи і реформування Гориньградської, Рисв’янської шкіл під філії опорної школи. Це - просте штатне питання. Ніякого скандалу не передбачало. Але захотіли провести батьки збори і висловити свою позицію. Батьки і мешканці села. Вони це реформування сприймали, як недослухання до їхньої думки.

За словами В’ячеслава Шкабари, школа у Гориньграді Першому – це заклад І-ІІ ступенів. Вона -  двоповерхова, з комп’ютерним класом  і загалом непоганою матеріальною базою. Навчається у ній близько 50 учнів.

На території Шубківської сільради є чотири школи: дві І-ІІІ ступенів у Шубкові та Котові, дві І-ІІ ступенів у Гогринрьграді Першому та Рисв’янці. Опорну школу хотіли робити у Котові, до якого від Гориньграда – 10 кілометрів фактично бездоріжжя.

Там дорога справді погана. І це проблема не тільки Шубківської сільради. Дороги гальмують вирішення дуже багатьох питань. Якби вони були у нормальному стані, то, відповідно, і люди туди б хотіли приїжджати, поселятися, жити, народжувати дітей, і, відповідно, питання про закриття шкіл, їхню наповнюваність не було б. І ми за ці дороги постійно воюємо. Але робити дорогу до Котова за кошт сільради не маємо права, бо за неї райавтодор відповідає. 

За словами заступника сільського голови, сільська рада не є розпорядником і  власником шкіл, тож не має повноважень приймати рішення про їх закриття чи не закриття.

Позиція сільради проста: ми - за збереження шкіл. Бо село живе до того часу, доки там є поштове відділення, школа, клуб. Якщо школа закривається ( а в Гориньграді є клуб, але його треба ремонтувати, тому всі заходи, все життя в селі по суті відбувається у школі), то знищується останній шанс селян на розвиток, культуру. Тому  й піднялася така хвиля обурення, мовляв, зробите опорну школу, а потім директор опорної школи зробить висновок про доцліьність закриття її філії у Гориньграді.

В’ячеслав Шкабара каже, що рішення щодо подальшої долі школи приймає районна рада. І порушити питання про її закриття може постати, якщо будуть проблеми з наповненнням класів дітьми і у бюджеті не вистачатиме грошей на утримання закладу. Він також сподівається:

Вже один раз питання про створення опорної школи у Котові порушували. Ще до Нового року. На сесії райради мали голосувати за нього. Але через неузгодженість деяких питань у колективах і з директорами шкіл, його зняли з розгляду. Зараз знову на сесію райради мали виносити це питання. Але, зважаючи на розвиток подій, навряд чи його будуть на цю сесію виносити. А як двічі знімуть з голосування, то втретє навряд чи його виноситимуть. 

Начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський пояснив, що опорні школи створюють, щоб створити рівний доступ до якісної освіти, який не можуть забезпечити малокомплектні школи.  А ось питання про те, чи будуть закривати школу у Гориньграді, потрібно ставити Рівненській районній раді. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень