Реформування соціальних виплат: що зміниться для українців найближчим часом

Тепер виплати будуть залежати від доходів сім'ї

В Україні планують реформувати систему соціальних виплат. Відповідний законопроєкт готують в уряді. За задумом, соціальна допомога залежатиме лише від базового доходу сім’ї, і розмір державної підтримки можуть зменшити.

У 2024 році в Україні може з’явитися новий вид соціальної допомоги, який не залежатиме від прожиткового мінімуму — його вираховуватимуть на основі базового доходу родини.

Реальний прожитковий мінімум в Україні складає понад 6 тис. грн. Проте, як відомо, номінально він становить 2589 грн на місяць, і 2684 для працездатних осіб (станом на 1 січня 2023-го), - каже міністерка соцполітики Оксана Жолнович.

Від прожиткового мінімуму залежить багато інших виплат. Тож реально переглядати прожитковий мінімум не поспішають, адже тоді автоматично мають зрости всі інші «прив'язані» виплати. Тому, як пояснює Оксана Жолнович в уряді хочуть переформатувати допомогу по бідності так, щоб вона не була прив'язана до прожиткового мінімуму, а нараховувалася відповідно до базового доходу родини.

Базова величина для першого члена сім'ї складає 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тис. грн, бо якщо він чи вона живуть самі, то мусять витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є родина з трьох людей — мама, тато, дитина, то ми говоримо, що перший має точно мати 100%, другому ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це звісно 100%, бо на дитину видатки будуть трошки більші, якщо це людина з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але в неї низька пенсія, це також 100%, — сказала Оксана Жолнович.

Тобто, залежно від категорії, людині будуть нараховувати 100% або 70% цього базового доходу.

Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи на кожного виходить такий базовий дохід. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою, — пояснила міністерка.

Експерти вважають, що врахування сукупного доходу сім’ї дозволяє більш ефективно зрозуміти потребу домогосподарства чи родини в допомозі. Це дозволить скоригувати надання такої допомоги у бік її зменшення для тих, хто її не потребує. Але водночас, можливо, буде низка домогосподарств, де така допомога нараховуватиметься у більшому обсязі.

За оптимістичними сценаріями соціальна допомога по-новому запрацює з другого півріччя 2024 року. Але таку думку поділяють не всі.

У 2024-му це точно впроваджуватися не буде, бо це повний перегляд підходів до соціальних виплат. Домогосподарства мають ставати основним платником податку. Не думаю, що під час війни це буде хтось змінювати, — вважає економіст Олег Пендзин.

У 2024 році уряд планує підвищити розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 12,8% — до 2920 грн. Разом з тим, також уряд закладає дворазове підвищення мінімальної зарплати: 7100 — з 1 січня та 8000 грн — з 1 квітня. Згідно з урядовим проєктом державного бюджету на наступний рік, на 5%, порівняно з нинішнім роком, збільшено видатки на Міністерство соціальної політики.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень