Без пожеж і з «зеленою» електрикою працюватиме тепер сміттєвий полігон Рівного

Адже тут встановили установку для відбору газу, який викликає загоряння

Газ метан на Рівненському сміттєвому полігоні видобуватиме компанія «Укртепло». Вона вклала 20 мільйонів гривень в установку з переробки метану на електроенергію і сподівається, що за 3,5-4 роки це їй окупиться. Сьогодні відбув офіційний запуск цієї установки, побачити який приїхало керівництво Рівного й області.  

Про те, як працює установка, розповідає основний інвестор газовидобутку на Рівненському сміттєвому полігоні, засновник компанії «Укртепло» Іван Надєїн:

Піднімаємо зі сміття газ метан і дегазуємо полігон. Через компресор він потрапляє у двигун, двигун виробляє електроенергію. І ми передаємо її в загальну електромережу. Сьогодні о 10 годині ранку Нацкомісія затвердила нашій компанії зелений тариф для цього об’єкту. І ми вже можемо починати працювати після підписання договору з енергоринком. Це буде буквально через 10 днів. Ми почнемо працювати. Тобто 500 кВт/год мережа отримає додаткової електроенергії. Тобто це фактично міні-електростанція з газу, який утворюється зі сміття.

Міський голова Рівного Володимир Хомко каже, що установка допоможе поліпшити стан навколишнього середовища та запобігатиме виникненню пожеж:

Якщо вилучити біогаз метан, який утворюється у смітті і нерідко загорається, ми знизимо ризик виникнення пожеж. Крім того, ми будемо отримувати орендну плату за землю, на якій встановлена ця установка, як мінімум, 15 років. Крім того, вони обіцяють нам тут відеоспостереження провести, що для нас дуже важливо, і встановити пожежні гідранти. Тобто у полігон вкладуть 20 мільйонів чужих коштів, а ми будемо тільки мати плюс.  

Володимир Хомко

Володимир Хомко нагадав, що на полігоні не так проклали нову дорогу, пересипали ґрунтом сміття, працює тут, хоч і не в тому режимі, як хотілося, сміттєпереробний завод (це режим сортування, тобто зі сміття тут вибирають скло, метал, папір, все, що можна повторно використати).

Тож міський голова вважає, що

Нині  Рівненське сміттєзвалище – одне з кращих в Україні. Не ідеальне, але з того, що маємо, одне з кращих, до того ж, при одному з найнижчих тарифів на вивезення сміття.

Володимир Хомко зауважує, що, якщо сміттєпереробний завод запрацює на повну потужність, тобто і в режимі переробки сміття, то Рівненський сміттєзвалювальний полігон  зможе ще дуже довго приймати сміття. Якщо не запрацює, то мінімум на років 10-15 його для Рівного вистачить.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень