Публічні закупівлі на Рівненщині: чому вони не цікавлять іноземців і скільки зекономили грошей

Реформу системи публічних закупівель в Україні називають одним з найуспішніших прикладів виконання Угоди про асоціацію з ЄС

В Україні всю інформацію про публічні закупівлі розташовують на онлайн-платформі Prozorro. Керівник департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк вважає, що вона виправдала себе:

Рівненщина ще до набрання чинності закону про публічні закупівлі чи не першою в Україні стала учасником проекту, який полягав у використанні при допорогових закупівлях системи Prozorro. Вона працювала ще у 2016 році і дала свої результати: була економія коштів.

 

Зараз з набуттям чинності закону про публічні закупівлі, і завдяки громадській ініціативі «За чесний тендер» підвищується свідомість  як розпорядників бюджетних коштів, так і учасників торгів, зростає кількість організацій і установ, які залучаються до системи Prozorro.

 

Це революційна система. І завдяки їй за результатами 2016 року в області було зекономлено 170 млн грн., за 2017 рік – 300 млн грн. Це немалі суми. І ця тенденція зберігається. Цього року за вісім місяців завдяки ситемі  Prozorro  зекономлено 250 млн грн. Економія - це різниця між стартовою ціною вартості товару і сумою, за яку його вдалося купити.

Втім, чимало чиновників Рівненщини, незважаючи на такі плюси для області, бачать у системі   Prozorro й мінуси. Зокрема, скаржаться на те, що визначальною при прийнятті рішень про закупівлю є ціна. В результаті програє якість.

Керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук каже, що, по-перше, ціна є визначальною при закупівлях в усьому світі. По-друге, акцент на ціні – це не щось нове для України, бо закон про публічні закупівлі був розроблений на основі закону про здійснення державних закупівель, який діяв досі у державі з 2000 року, і у ньому теж визначальним критерієм була ціна. Інша справа, що досі українці не мали інформації про закупівлі за бюджетний кошт. А нині завдяки системі Prozorro будь-хто може дізнатися, де, що і за скільки купують.

Чи є корупція? Чи залишилися зловживання? Так. Тому що чиновники різні бувають, фірми різні бувають. Тому що майже нікого у нас не посадили за грати не тільки за тендер, а й ні за що інше. Якщо нема відповідальності, якщо на посадах залишилися ті самі члени тендерних комітетів, що й досі, то ця частина закупівель є прогалиною і над нею треба працювати. Але не треба "вбивати" систему Prozorro, яка дає можливість побачити це все. А треба працювати там, де є прогалина, де відсутня відповідальність, де є неефективна робота правоохоронних органів.

 

І ще: ціна вирішальна тільки тоді, коли виконуються всі інші вимоги, які ставить бюджетна організація до товару чи послуги. Тобто спочатку вона пише, що саме хоче купити, і тільки після цього включається ціна. І це нормально. Кажуть, що у  нас купують найдешевше, що можна купити «Таврію» і вона буде дешевшою, ніж «Мерседес». Але це - неправда. Бо якщо в умовах тендеру записати такі вимоги, за якими можна купити тільки «Мерседес» чи «Ауді» чи «БМВ», то «Таврію» вже не можна буде пропонувати.

За словами Святослава Клічука, у 95% закупівель на Рівненщині постачальниками товарів та послуг є українські фірми. І лише у 5% - іноземні. Прикладами закупівель за кордоном він назвав придбання тролейбусів, які були у використанні, у Чехії, обладнання для Рівненської РАЕС. Хоча ніхто не обмежує іноземців в участі у публічних закупівлях в Україні, на думку Святослава Клічука, їх не дуже цікавить те, що купують у нас.

Це малі суми. Бо купується те, що не дуже дороге. Чим багатшою Україна ставатиме, тим більше іноземних фірм буде до нас приходити.  

Ця публікація підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та "Європейською правдою".

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Радіо Трек і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень