Від астми допомагають собаки, - доведено шведами

«Собака – найкращий друг дитини», а бруд і мікроби - корисні



Дослідивши дані більше мільйона дітей у Швеції, вчені дійшли висновку, що діти, які контактували з собаками у перші роки свого життя, мають на 15 % менше шансів захворіти астмою. Якщо ж діти росли або проводили багато часу в сільській місцевості, то вірогідність розвитку астми у них знижувалася на 50%. Ці результати є ще одним доказом на користь теорії, яка стверджує, що діти, котрі ростуть у надто чистих оселях, мають схильність розвинути алергічні реакції на пізніших етапах життя.

Дослідження стало можливим лише завдяки шведській системі охорони здоров’я, у якій кожному громадянину присвоюється ідентифікаційний номер, що використовується щоразу, коли людина звертається у медичний заклад. Згодом інформація акумулюється у національній базі даних, імена пацієнтів при цьому не зберігаються. Ця інформація надається науковцям для подальших досліджень.  

У ході дрслідження отримані дані звіряли з реєстром  громадян, які утримують собак. Такий реєстр діє у Швеції з 2001 року. Таким чином вдалося встановити взаємозв’язок між наявністю у сім’ї собаки, перебуванням дитини у сільській місцевості (у випадку, якщо один з батьків був зареєстрований як фермер) та вірогідністю дитини захворіти на астму.

Нові дані підтверджують так звану «гігієнічну гіпотезу» згідно з якою, діти які у ранньому віці не мали контакту з мікробами та паразитами, виробляють підвищену чутливість до алергенів у подальшому житті.

Вчені заявляють, що поки не знають, які механізми призводять до такої кореляції. «Епідеміологічні дослідження на зразок цього не проливають світло на те, яким чином собака може запобігти розвитку астми у дитини»,- заявила Катерина Малмроз, одна з авторів дослідження. «Ми знаємо, що діти з алергією до котів та собак повинні уникати цих тварин, але результати дослідження також вказують на нижчий ризик розвитку астми у дітей, які контактували з собаками у ранньому віці».

Науковці переконані, що масштаб дослідження робить його актуальним не лише для Скандинавських країн, але й для країн Європи зі схожою традицією тримати вдома домашніх творин.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень