Проплачений «бурштиновий» мітинг у Рівному: хто замовник свята? (ВІДЕО)

Вчора, 19 травня, у Рівному під стінами обласного управління поліції на вулиці Хвильового відбувся мітинг, у якому взяли участь близько двох сотень молодиків спортивної зовнішності

Вони вимагали у керівництва ГУ НП Рівненщини звільнення із обійманих посад керівника Сарненського районного відділу поліції Сергія Смаглюка, директора ДП «Клесівське лісове господарство» Михайла Ониськевича та голову Сарненської райдержадміністрації Ярослава ЯковчукаГоловними очільниками пікету були депутати обласної ради від Радикальної партії Ляшка Володимир Ковальчук та Олександр Васильєв.

За їхніми словами, звільнити цих високопосадовців вони хочуть через їхню бездіяльність та тому, що вони, буцімто, покривають нелегальний видобуток бурштину на Сарненщині, зокрема в урочищі «Гальбин» неподалік селища Клесів. Як пояснив журналістам депутат Олександр Васильєв, вони мітингують «за лєгалізацию, проти бєспрєдєла».

Втім, як виявилося, пікетувальниками і організаторами цього мітингу є, власне, самі ж бурштинокопачі, які займаються нелегальним видобутком сонячного каміння. Напередодні у коментарі для порталу «РівнеМедіа» щодо ситуації, що склалася, начальник Сарненської поліції Сергій Смаглюк пояснив, хто та чому хоче його звільнення:

- Мітинг цей організований місцевими мешканцями Клесова, які постійно, на системній основі, займаються незаконним видобутком бурштину-сирцю. Я на посаді працюю вже 2 роки. До 2017 року не було взагалі жодного факту притягнення до відповідальності осіб, які займалися цим незаконним промислом і пов’язані з заворушеннями проти поліції. Жодна справа не доходила до суду. А тепер правоохоронний блок активно бореться з цим явищем. Частина тих активістів, які вимагають моєї відставки, окрім депутатського корпусу, перебувають на лаві підсудних за вчинення злочинів, передбачених статтею 240 ККУ. Також їх звинувачують у вчиненні опору і перешкоджанні законній діяльності працівників поліції. Тобто це - люди, які хочуть незаконно видобувати бурштин. Зрозуміло, що я і моя діяльність для них, як кістка  в горлі. Ми боремося – ось наша позиція. А тому і викликали відносно себе купу агресії, адже, зрозуміло, що порушникам це не подобається.

Сергій Смаглюк

Тож виходить, що  тепер бурштинокопачі, яких правоохоронці нині намагаються притягнути до відповідальності за нелегальний промисел та напади на поліцію, хочуть звільнити керівника Сарненської поліції, аби більше не мати жодних перепон у своїй незаконній діяльності.Втім, радикали переконують, що справи, відкриті поліцією проти порушників, насправді є сфабрикованими, а порушники – зовсім не порушники, а активісти, що боряться зі свавіллям у районі.

Втім, як повідомляють в кулуарах обласної ради, насправді ж радикали у разі звільнення Сергія Смаглюка з посади керівника поліції Сарненського району хочуть «пропхати» на цю посаду свою людину. Для чого – здогадайтеся самі.

Журналісти порталу «РівнеМедіа» знайшли заяву про організацію мітингу під стінами обласної поліції, з якої стає зрозумілим, хто, як то кажуть, винуватець свята і замовник усього цього дійства. Заява на ім’я міського голови Рівного Володимира Хомка про проведення цього масового заходу стосовно, як йдеться у документі, недопущення вибіркового застосування кримінального законодавства та боротьбу з корупцію, надійшла від громадської організації «Полісся» Сарненського району і підписана в.о. голови правління цієї ГО Василем Онопрейчуком, який є і її співзасновником.

Згідно з ЄДРПОУ, разом з ним іншим співзасновником цієї організації є вже згаданий вище депутат-радикал Олександр Васильєв на прізвисько «Іспанець», який також є близьким другом та однопартійцем Володимира Ковальчука, що відомий своїми гучними заявами про боротьбу з бурштинокопачами. За інформацією ЗМІ, Олександр Васильєв також причетний до нелегального видобутку бурштину. Принаймні раніше він навіть не приховував, що і сам видобуває бурштин, а також входив в ініціативну групу, яка вимагала легалізувати старательський спосіб видобування сонячного каміння.

Ліворуч - Володимир Ковальчук, праворуч - Олександр Васильєв

Цікавим є і той факт, що Василь Онопрейчук, згідно з ЄДРПОУ, є власником ТОВ "СОНЕЧКО ПОЛІССЯ", яке, власне, і займається видобутком бурштину. Тож хто насправді стоїть за мітингом – зрозуміти не важко.

До того ж, у відео, яке вчора опублікував сайт «ВСЕ» з мітингу під стінами поліції, на 6:30 хвилині чітко видно, як молодик, ззовні схожий на «тітушку», з неприхованим задоволенням на обличчі тримає у руках пачку доларів, час від часу постукуючи нею по руках, і роздає «мітингувальникам» гроші.

Звідси можна зробити висновки, які саме інтереси сповідують так звані активісти та організатори мітингу Олександр Васильєв та Володимир Ковальчук. І якщо інтерес депутата Васильєва, який сам мешкає у Клесові і має відношення до нелегального видобутку бурштину, ще більш-менш зрозумілий, то про інтерес Володимира Ковальчука, який насправді мешкає у Здолбунові і до Сарненського району відношення як такого не має, можна лише здогадуватися. Він у коментарі для «РівнеМедіа» зазначив, що «на жаль, у моєму Здолбунівському районі сьогодні немає таких екологічних проблем, тому я наразі займаюся ситуацією на Сарненщині, бо є членом екологічної комісії облради».

Схоже, що масові затримання незаконних добувачів сонячного каміння та регулярні вилучення у них значних обсягів «намитого» бурштину та обладнання для його незаконного видобутку і спричинили хвилю невдоволення власників та працівників так званих клондайків.

Тепер стає ще більш очевидним те, що рівненські радикали в особі депутатів Володимира Ковальчука та Олександра Васильєва очолили бурштинокопачів у боротьбі проти поліції та керівництва Сарненського району, які останнім часом почали активно притягувати до відповідальності старателів. Аналізуючи усю цю ситуацію, розумієш, що Ковальчук з Васильєвим мають на меті очолити нелегальний видобуток бурштину на Сарненщині. Цікаво, чи знає лідер радикалів Олег Ляшко, якою «благородною» справою займаються його партійні підопічні?

Дивують так само мета і методи вирішення обласними депутатами екологічних проблем на Рівненщині. Тепер зрозуміло, чому Ковальчуку шкода, що таких екологічних проблем немає у його Здолбунівському районі. Очевидно, що сьогодні такі екологічні проблеми приносять деяким можновладним людям хороший зиск: можна і попіаритися, і добряче заробити.

Схоже, що в нинішніх реаліях це цілком нормально – організувати проплачений мітинг, де відкрито, нахабно і не приховуючи цього просто перед вікнами працівників поліції роздають гроші«активістам» за те, що ті прийшли пікетувати. Вочевидь, радикали, аби змінити ситуацію на свою користь і взяти бурштин на Сарненщині під свій контроль, діють «радикальними» методами: зібрали «тітушок», роздали гроші - і протестуй собі, скільки завгодно, проти неугодних. І для пояснення причин збіговиська, виявляється, достатньо лише фрази «патамушто бєспрєдєл».

Марина НАЗАРЧУК, http://rivne.media

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень