Програма розрахована на дітей, які відстають у розвитку, - українка про навчання в Італії

Тут відпочивають вже на роботі

З 24 лютого Італія прихистила близько 150 000 українських біженців. Тисячі дітей пішли до місцевих шкіл. 

KP.UA описала досвід навчання українських дітей з Києва та Харкова у Вероні та Ріміні.

Школа без 1 вересня

Діти віком від 6 до 14 років мають відвідувати школи Італії. Це правило стосується й біженців із України.

Якщо дитина не ходить до школи, соціальні служби можуть зацікавитися і змусити платити штраф.

Кожен пропуск занять має супроводжуватися пояснювальною запискою батьків. Пояснювальна записка необхідна також і у разі запізнення учня на заняття.

Навчання в італійських школах, залежно від регіону країни, починається з 5 по 15 вересня. Навчальний рік в Італії складається із двох семестрів і триває до середини червня. Діти відпочивають також під час різдвяних та великодніх свят – близько двох тижнів, є також 11 національних свят – у ці дні у школах вихідний.

Шкільне навчання триває 13 років – але не для всіх

До 16 років навчання у школах Італії обов'язкове. Після – на ваш особистий розсуд. Базовою освітою вважається закінчення середньої школи, після якої переходять до ліцею або здобувають середню спеціальну освіту.

Ліцеї в Італії можуть бути різними – класичними, науковими, лінгвістичними, артистичними, гуманітарними, музично-хореографічними. Загалом навчання у школах Італії триває 13 років.

Українці в Італії

Навчання по суботах та без перерв

Навчання починається о 8:00 чи 8:30 ранку, триває до 13.00 залежно від школи. Уроки йдуть один за одним, БЕЗ ПЕРЕРВИ. Зміна - ricreazione - тільки одна. Триває вона 10-15 хвилин, за цей час діти встигають поїсти.

Багато італійців не хочуть вступати до університету, а одразу йдуть на роботу. Крім того, навчаються тут у суботу. Італійці сильно втомлюються за роки навчання, і, можливо, тому не хочуть здобувати вищу освіту, відпочивають вже на роботі - ділиться спостереженнями Юлія з Харкова, мама 15-річної школярки.

В Італії немає культу вищої освіти, багато італійців після закінчення шкіл одразу йдуть працювати. Однак немає тут і зневажливого ставлення до робітничих професій: будь-яка праця заслуговує на повагу.

Університети в Італії усі платні. За великого бажання можна отримати знижку на навчання. Оплата залежить від доходу батьків. І якщо в тебе дохід маленький, тобі зменшують суму оплати за вуз.

В італійських школах українцям класно…

Нашим дітям класно в італійських школах. Моя донька навчається у п'ятому класі. Приходить і каже: «Мамо, ми сьогодні таке завдання вирішували! В українській школі таку вирішували у третьому класі».

Для вчителів молодшої школи найголовніше, щоб дитина принесла багато маркерів. Все має бути підкреслено та барвисто. Чим яскравіший у тебе зошит, тим краща оцінка - не важливо, що в ньому написано. Навіть якщо це математика, – сміється Наталя, мама 11-річної Кіри.

Фото ілюстративне

Усе довго розжовують

При цьому алгебра та геометрія йдуть нога в ногу з українською школою.

У мене донька навчається у третьому класі середньої школи (наш восьмий). Цікаво, що у 8-му класі тут немає ні хімії, ні фізики, ні біології. Але, оскільки ці предмети нам не потрібні, то навіть краще, - пише Юлія. Вона додає, що креслення тут – обов’язковий предмет.

Рівень освіти відрізняється по школах

Коли спілкуєшся з італійськими дітьми, складається враження, що вони відстають у розвитку від наших: нічого до ладу не знають. У 5-му класі вчать те, що наші у третьому. Іноді здається, що програма розрахована для дітей, які відстають у розвитку, – ділиться враженням Наталія.

Подібне зазначає і Юлія, хоча загалом її влаштовує рівень освіти в італійських школах:

Існує думка, що освіта в Італії значно гірша, ніж у нас, в Україні. Не скажу про інші школи, але в нашій викладають точно не гірше, ніж у Харкові, - стверджує харків’янка Юлія.

Поборів немає

11-річна Кіра, донька Наталії, формально рахується також і в українській школі. Наталія наголошує, що, на відміну від наших, в італійських навчальних закладах жодних внесків до фонду школи немає.

Поборів у школах Італії в жодному разі немає. Принаймні у нас точно. За весь рік батьки нашого класу подарували вчителю... пляшку олії. Щодо української школи, весь час щось треба здавати.

 

То на подарунки, то на ремонт. Багато батьків за кордоном ретельно стежать за внесками, щоби залишитися в школі.

 

Ми так не робимо: не розумію, за що платити. Тих, хто поїхав, ніяк не вчать, тільки документи в школі лежать.

 

Мені якось написали, що ми, біженці, маємо платити, бо ми «займаємо місце» у класі, – розповіла Наталія.

Громадський транспорт у Італії

Дисципліна. Точніше, її відсутність

Щодо дисципліни, тут із цим туго. Італійці дуже люблять дітей і зовсім їх не виховують. Дітям дозволяють абсолютно все.

Часта ситуація – заходжу до автобуса, сидить підліток на одному сидінні, на другому сидінні лежать його ноги. І це для Італії нормально, – поскаржилася Наталя.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень