«Продовжують очікувати перемоги росії», - священник УПЦ МП про «ждунів», які залишаються у духовній єдності з РПЦ

Їх багато не лише на сході України

Віряни активно залишають московський патріархат - за останні 5 місяців з нього пішло понад 200 парафій.

Еспресо розповідає, де і скільки переходів відбулося по всіх регіонах України.

Статистика переходів

Після надання Томосу Православній церкві України про свій перехід від московського патріархату до ПЦУ заявили понад 1,5 тис. громад. Найбільше громад покинуло УПЦ МП на Хмельниччині – 333.

Понад 200 парафій змінили УПЦ МП на ПЦУ на Київщині та на Волині.

 

Більше сотні громад змінили конфесійну приналежність в Вінницькій (192), Житомирській (159) та Рівненській (104) областях.  

В статистику не внесені окуповані території.

По одній громаді МП змінили юрисдикцію у Донецькій та Запорізькій областях, 4 парафії перейшли на Херсонщині, по 8 у Миколаївській та Харківській областях, у столиці – 9.

Найменше парафій УПЦ МП залишилося на Галичині:

  • 15 на Івано-Франківщині,
  • 37 на Львівщині 
  • 74 в Тернопільській області.

Крім того у цих регіонах найвищий відсоток переходів від московського патріархату до ПЦУ. На Івано-Франківщині московський патріархат втратив 53% своїх парафій, на Львівщині рівно половина, а в Тернопільській області УПЦ МП не дорахувалась 36% церков. Крім того, проросійська конфесія втратила кожну третю парафію на Хмельниччині.

На карті вказана інформація про кількість парафій по регіонах, які покинули УПЦ МП, станом на початок жовтня цього року. Дані зібрані з відкритих джерел, тому можлива похибка.

В УПЦ МП є проукраїнська та проросійська течії, невідомо яка переможе

Переходів від промосковської конфесії могло би бути більше, але багато парафіян та священнослужителів ще й досі не визначились – бути їм з Москвою, чи віддалитись.

 І чим ближче до східних кордонів, тим більше подібних сумнівів. 

Таку думку у інтерв'ю виданню «Духовна велич Львова» зокрема припустив заборонений єпархією УПЦ МП священник Андрій Пінчук з Дніпропетровщини, який плекає надію про створення в Україні окремого екзархату, паралельного до ПЦУ.

Як мені розповідали, частина вірних і духовенства УПЦ продовжує очікувати перемог Росії, посування фронту в сторону західних кордонів України, поновлення єдності з московським патріархом і встановлення нарешті «щасливого режиму» нової російської імперії на теренах України, особливо східної і центральної.

 

Поміж єпископату, можливо, чверть відвертих таких, а поміж священників західних парафій такого немає. Чим ближче до нас, на Схід, кількість лайна зростає. І десь ближче до фронту таких 50% духовенства, – наголошує священник.

Андрій Пінчук

Стосовно парафіян, то на словах деякі з них за Україну, а на ділі вперто продовжують поминати патріарха Кирила.

Як сказала мені нещодавно одна людина: «Я хочу залишатися в богомспасаємой русской церкві». І таких людей, на жаль, досить багато. По Києву — більше половини, про це свідчать київські священники. І на заході України треба виокремити Закарпатські єпархії, там проросійські настрої вищі, ніж в єпархіях на Волині або на Житомирщині, – розповів Андрій Пінчук.

Щодо інших регіонів України, то за словами духівника – є частина «нейтральних», яким все одно – аби їх не чіпали.

І є десь 95% в західних єпархіях, особливо Волинь, налаштованих проукраїнськи. В східних єпархіях, можливо, 10-15% таких, не більше. Це моє суб’єктивне враження після спілкування з великою кількістю духовенства з різних єпархій.

 

Зараз в УПЦ все йде дуже хаотично, немає єдиного центру управління, центру прийняття рішень. І впевнено сказати, який рух в УПЦ переможе — проукраїнський чи проросійський – зараз неможливо.

 

Тому що станом на сьогодні найвищий діючий орган управління УПЦ — Священний Синод (бо Архієрейський та Помісний Собори недіючі) – контролюється проросійською більшістю, – наголосив отець Пінчук.

 

Більше про позицію Андрія Пінчука ми писали у матеріалі:

Все, що завгодно, аби тільки не в ПЦУ? Духовенство МП звернулося по допомогу до Вселенського патріарха

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень