Про найпопулярніші підроблені купюри, які «гуляли» на Рівненщині, розповіли фахівці

У 2017 році в області часто скаржились на підроблені п’ятисотки

За даними НБУ, більшість підроблених банкнот припадали на банкноти 4-х номіналів. На підставі аналізу експертної практики можна стверджувати, що переважно на Рівненщині в 2017 році вилучали з обігу підроблені банкноти національної валюти (37 фактів).

З банкнот іноземної валюти найчастіше підробляли долари США (16 фактів) та євро, країн Євросоюзу (7 фактів).

Детальніше розповідає заступник завідувача відділу Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Іван Гоменюк:

Якщо взяти статистику по номіналах, то найбільш підробляють економічно доцільні банкноти - це номінал 50, 100, 200 гривень, та найбільш «ходовим» виявився номінал у 500 гривень.

 

 

Якщо розглянути географію міст Рівненщини, в яких у 2017 році виявляли та вилучали грошові банкноти вітчизняної та іноземної валюти, то найбільше на дослідження направлялися підроблені банкноти, які були виявлені в м. Рівне, а саме: номіналом 50 гривень – 2 факти, номіналом 100 гривень – 7 фактів, номіналом 200 гривень – 4 факти, номіналом у 500 гривень –  21 випадок. Щодо іноземної валюти, то тут найбільш «ходовим» виявився номінал – 50, 100 євро та долари США.

Аналізуючи способи виготовлення, судові експерти зазначають, що здебільшого (81%) підроблені банкноти гривні підроблялися з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевих та лазерних принтерів. Решта підробок (19%) виготовлена поліграфічним способом.

За даними моніторингу, що проводився Національним банком України, з офіційного обігу національної валюти за підсумками 2017 року зафіксовано 7 % підробок номіналом 200 грн, 13 % - номіналом 50 грн, 17 % підробок номіналом 100 грн.

Зосередивши увагу на складності підробок, то результати 2017 року свідчать про збільшення фактів виявлення підроблених банкнот номіналом 500 гривень. Переважно це банкноти старого зразка 2006 року. Їх кількість становить 61% від загальної кількості вилучених підробок національної валюти. Також трапляються випадки, коли фальшивомонетники підробляють не лише банкноти зразка 2006 року, а й нові номінали зразка 2015 року. Однак, як показує статистика, ці підробки поодинокі, мають невисоку якість виготовлення, і розраховані вони на необізнаність громадян та їх неуважність, адже більшість людей ще не мали справу з банкнотами нового зразка, чим і користуються зловмисники, збуваючи їх.

Стеж за нашими новинами у  Telegram

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень