Про що мовчать наші батьки: Якої їжі насправді ніколи не було у часи СРСР

Країна голоду і ракет

Покоління 90-х років тільки й чуло від батьків, бабусь і дідусів, як добре було жити у Радянському союзі. Мовляв, все було дешево, все було доступне, була робота, давали житло. Плюсів стільки, що й не злічити. Проте про вагомі мінуси ніхто не говорив.

А вони були! І їх теж було геть немало.

 

 

Хоча б вибір продуктів у магазинах та доступність побутової техніки.

Міф про найкращу в світі їжу розвінчав у своєму блозі Максим Мирович. Він розповів про 7 продуктів, які зараз вважаються звичними на кожному столі, і які неможливо було знайти в радянських магазинах.

Бакалія

Бакалійні продукти, як консерви, чай, кава, прянощі були у СРСР чимось на межі фантастики. Щоб пити смачні гарячі напої, люди влітку збирали лікарські трави, замість кави вживали подрібнений цикорій чи ячмінь, а з прянощів у кращому разі могли знайти хіба чорний перець.

Навіть цукор та сіль через неправильне зберігання продавались у радянських магазинах у вигляді злиплих шматків, які доводилось самостійно дробити, щоби нормально ними скористатись.

Шоколад

На прилавках радянських магазинів були солодощі, які своїм виглядом нагадували нормальний шоколад. Але здебільшого це були так звані солодкі плитки. Вони не містили головного складника – натурального какао. Такий сурогат, якщо покласти його на язик, не танув, як це відбувається з шоколадом, а лежав цільним шматком. І смак у нього був ванільно-парафіновий. Справжній шоколад в СРСР був неабияким дефіцитом.

Морепродукти

Коли в усьому світі заморожені морепродукти стали звичайним товаром, який можна придбати у будь-якому, навіть маленькому супермаркеті, мешканці СРСР кальмари та креветки бачили хіба що у великих портових містах.

Максимально наближеним до морепродуктів було консервоване м’ясо криля – дрібних ракоподібних, які зазвичай використовують для салатів та швидких страв і ніяк не відносять до вишуканих продуктів. Також, якщо пощастить, можна було придбати неприємні на запах крабові палички і морську капусту низької якості.

Сир

Номінально сир у СРСР був, але за світовими стандартами він не витримував жодної критики. Запах, смак та консистенція продуктів, доступних у звичайних магазинах, особливого апетиту не викликали.

Також на прилавках можна було знайти переплавлені сири – ковбасні та в брикетах. М’який сир, вершковий чи з пліснявою – про існування таких продуктів середній радянських громадянин навіть не здогадувався. Аж до розвалу Союзу.

Вино та пиво

Те, що продавали в СРСР у вигляді вина, в народі нерідко мати промовисту назву шмурдяка. Щоб випити щось віддалено схоже на нормальне вино, потрібно було їхати у Грузію, Молдову чи Крим. Тільки там можна було знайти щось хороше. Хоча і тамтешні напої в радянську добу були далекими від навіть найдешевших європейських аналогів. Пиво ж існувало всього кількох сортів, сенс якого полягав в тому, щоби дати людині швидко захмеліти. Про смак ніхто не дбав. Пінний напій часто продавали розбавленим або прокислим.

Овочі та фрукти

Похід в овочевий магазин у радянську добу можна було прирівнювати до тортур – настільки неприємний запах гнилі стояв там. При цьому все, що в ньому продавалось, це були зелена проросла картопля, підгнилі цибуля з морквою, буряки, капуста та кислі яблука. Примітно, що при цьому картинка квітучих садів та багатих полів у телевізорі не була фейком. Вирощувати продукцію радянські фермери (точніше колгоспники) уміли добре. А от зберігати її держава абсолютно не знала як.

Щодо екзотичних фруктів, то мандарини тому і стали символом Нового року, що їх привозили тільки у грудні і дістати їх можна було, хіба що відстоявши велетенську чергу.

Напівфабрикати

Що зараз робить людина, якій ліньки готувати собі чи родині вечерю? Дістає з морозилки пачку пельменів чи вареників, заморожені котлети, налисники або готове тісто для піци і за 20-30 хвилин за мінімальних зусиль перетворює їх на дійсно смачну страву.

В радянських магазинах з цього переліку можна було знайти хіба що пельмені, які через порушення температурного режиму при транспортуванні та зберіганні злипались у ком, який потім довго і погано розварювався.

Джерело: obozrevatel

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень