Про це треба знати: як розібратися з віковою доплатою для пенсіонерів

Кому, в якому разі і яку суму повинна доплачувати держава - пояснює експерт на реальному прикладі

Нарахування, перерахунки, доплати, індексація... Навіть досвідченій людині важко розібратися у грошових питаннях без допомоги фахівця, а пенсіонеру - тим більше

Прояснити ситуацію допомагає незалежний пенсійний консультант Сергій Коробкін. Він роз'яснює багато сумнівних ситуацій, відповідаючи на запитання читачів газети «На пенсії». 

На фото - Сергій Коробкін, незалежний пенсійний консультант
На фото - Сергій Коробкін, незалежний пенсійний консультант

Цього разу експерт розбирав таку ситуацію:

«22 лютого цього року мені виповнилося 80 років. За це мені мусили додати 500 грн, але я їх так і не отримала. У жовтні 2021 року мені додали 400 грн. Вважаю, що це була компенсація 75-річним.

У Пенсійному фонді мені пояснили, що спочатку у жовтні додали 400 грн і потім ще 100 грн – лише 500 грн. Але ж у березні індексація була усім. У роздруківці, яку мені дали, сказано, що мені додали за вік навіть не 500, а 570 грн. Не можу зрозуміти, де вони. Допоможіть розібратися.

Зоя Котляр, село Кислиці, Одеська обл.»

Доплата змінилася з дня народження

У ПФУ жінку дійсно не обдурили. Надбавку людям віком понад 80 років уперше було встановлено у квітні 2020 року у розмірі 500 грн. У жовтні 2021 року по 400 грн також встановили особам віком від 75 до 79 років включно.

Конкретно вам у жовтні 2021 року було 79 років, тому до пенсії автоматично встановили доплату у розмірі 400 грн. У лютому вам виповнилося 80 років, отже, замість надбавки у 400 грн, вам стали нараховувати надбавку у розмірі 500 грн.

 

Це не означає, що до наявних 400 грн повинні були зверху встановити ще 500, - наголошує пенсійний консультант.

Пенсіонерка просто перейшла з однієї категорії в іншу, тому розмір надбавки переглянули. За лютий їй доплатили невелику різницю у надбавці за період з 22-го по 28 число, тобто з дня народження до кінця місяця, як і передбачено Законом.

 Виплату проіндексували

У березні більшість пенсій в Україні справді проіндексували, зокрема і виплату пані Зої, адже вікові надбавки тоді також були переглянуті. У результаті замість надбавки у 500 грн ви з березня отримуєте вже надбавку у розмірі 570 грн (це ті ж 500 грн, які проіндексували на 14%).

Підсумуємо. Торік у жовтні надбавка становила 400 грн. Зараз, коли вам виповнилося 80 років, розмір надбавки переглянуто і з урахуванням індексації становить 570 грн. Різниця – 170 гривень порівняно з минулим роком.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень