Превентивний ядерний удар: Що це таке й коли його можуть здійснити

Вперше його мали завдати у 1950 році по СРСР

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У перші тижні повномасштабного вторгнення рф в Україну самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко промовив фразу, що стала крилатим виразом та спровокувала сотні мемів в інтернеті.

Він зазначив, що якби не почалась широкомасштабна війна, то Україна першою напала б на Білорусь.

– А я зараз вам покажу, звідки на Білорусь готувався напад. І якби за шість годин до операції не було завдано превентивного удару по позиціях – чотири позиції, я зараз покажу карту, я привіз, – вони б атакували наші війська Білорусі та росії, які були на навчанні, – сказав Олександр Лукашенко.

 

Що ж таке превентивний удар, про який так часто згадують?

Превентивний – це такий, що має попереджувальний характер. У військовій справі означає – для випередження дій противника.

Тобто превентивний удар – це збройний напад однієї країни (сторони) на іншу, щоб випередити противника та унеможливити його напад першим.

Метою таких операцій є знищення стратегічно важливих об’єктів ворога, які даватимуть йому перевагу у майбутній війні. Так чи інакше, превентивний удар вважається збройною агресією та нападом. Зазвичай такого удару завдають тоді, коли військовий конфлікт є неминучим і напад противника відбудеться найближчим часом.

Превентивний ядерний удар

Вперше це поняття використали 14 квітня 1950 року у документі Ради національної безпеки США NSC-68, де передбачалась можливість випереджального ядерного удару по СРСР у випадку, якби стало відомо про підготовку нападу з його боку.

Такого удару завдають лише тоді, коли країна-нападник упевнена, що війна є невідворотною та неминучою. Логіка така – краще напасти на противника, поки він слабкий, ніж чекати, поки він стане сильним.

Превентивного удару ядерною (термоядерною) зброєю завдають для руйнування стратегічних об’єктів країни противника. Насамперед противник буде бити по пунктах державного та військового управління, ракетних базах та аеродромах.

Превентивний ядерний удар можуть здійснити за рішенням президента держави або за наказом вищого військового командування певною частиною або усім складом ядерних сил. Зі стратегічного погляду превентивний ядерний удар вважають найкращим способом самооборони країни, коли не залишається іншого вибору та часу на роздуми.

А от з політичного погляду, такий удар є актом агресії, адже нормативне право на превентивний ядерний удар не закріплене в міжнародних правових актах.

Джерело: Факти

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень