«Практикум з української – це не мова», - Донбаський виш не підтверджує рівнянці знання рідної мови

З цим зіткнулася екс-прес-секретар «Рівнегазу» Вікторія Левчук, яка переїхала жити до Краматорська

Вікторія Левчук вирішила працевлаштуватись на державну службу. А з квітня минулого року, щоб стати держслужбовцем,

потрібно підтвердити знання державної мови спеціальним посвідченням. Це вимагає відповідна постанова Кабміну.

Видають такі посвідчення спеціально атестовані виші. Для отримання посвідчення потрібно пройти атестацію, тобто скласти іспит з української мови, заплативши за це певну суму (кожен виш її встановлює сам).

Але можна це зробити й безплатно, без cкладання іспиту, якщо у документі про вищу освіту у людини стоїть відмінна оцінка з української мови.

Вікторія Левчук вирішила звернутися у виш за місцем проживання, тобто у Краматорську – у Донбаський інститут техніки та менеджменту Міжнародного науково-технічного університету. Однак тут їй у безплатному підтвердженні знання української мови відмовили.

Предмет «практикум з української мови» з оцінкою «відмінно» у моєму дипломі журналіста після рівненського вишу відмовилися зарахувати як підтвердження знань з української мови. І вчора навіть взагалі не прийняли документи на отримання посвідчення про вільне володіння державною мовою.

 

Я прийшла до них сьогодні повторно. Почала наполягати на прийомі документів або наданні мені офіційної відмови у їх прийнятті із зазначенням причини. Але й у цьому мені теж відмовляли. Бо, мовляв, «практикум з української мови» - це не… українська мова.

 

Коли я попросила показати мені документ, який це підтверджує, секретар атестаційної комісії, яка до речі, не філолог, а кандидат економічних наук, заявила, що потрібно отримати роз’яснення Міністерства освіти, чи підходить цей предмет для видачі посвідчення.

Вікторія Левчук

Посвідчення Вікторії Левчук так і не видали, та документи, після півгодинної дискусії, таки прийняли. Але відмовилися їх реєструвати і ставити вхідний номер.

 

Вікторія Левчук розповідає:

Я звернулася у Міністерство освіти за роз'ясненням. Мені щойно надали відповідь, що «практикум з української мови» вважається предметом, який підтверджує знання державної мови. Я також повідомила про цю ситуацію НАЗК, яке виступило ініціатором запровадження  атестації щодо вільного володіння українською мовою, - розповіла Вікторія Левчук.

Рівнянка вважає, що, вочевидь, гарне бажання мати на держслужбі чиновників, які знають державну мову, перетворилося у додаткову схему для корупції:

За складання іспиту з української мови у Донбаському виші беруть 500 гривень офіційно. А під дверима комісії ті, хто прийшли на іспит, пошепки говорили, що ще стільки ж потрібно дати "на лапу", щоб отримати посвідчення.

 

А як же по-іншому? Якщо я виросла в україномовному середовищі в Західній Україні, все життя розмовляю українською, яка є моєю рідною, закінчила україномовний виш, пропрацювала понад 15 років у журналістиці в україномовних виданнях та 5 років була речником на підприємстві, де теж розмовляла українською, і не можу довести, що я вільно володію державною мовою, то виникає сумнів, що мешканці російськомовного регіону доводять це  безкоштовно, - говорить Вікторія Левчук.

P.S. До речі, 21 лютого - Міжнародний день рідної мови. Тож хочеться сподіватися, що у Донбаському виші у цей день все-таки офіційно підтвердять знання Вікторією Левчук української мови.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень