Позаматкова вагітність - як вчасно діагностувати

У разі позаматковій вагітності ембріон імплантується поза порожниною матки. Така вагітність не має шансів на успішне завершення та створює ризики не лише для здоров'я, а й для життя жінки.

У разі позаматковій вагітності ембріон імплантується поза порожниною матки. Така вагітність не має шансів на успішне завершення та створює ризики не лише для здоров'я, а й для життя жінки.

Як утворюється позаматкова вагітність

Яйцеклітина та сперматозоїд зустрічаються у фаллопієвій трубі, де й відбувається запліднення. Запліднена яйцеклітина повільно спускається матковою трубою і за кілька днів досягає порожнини матки, де прикріплюється до її стінки. Іноді запліднена яйцеклітина з певних причин не потрапляє у порожнину матки. Найчастіше вона залишається у трубі та прикріплюється до її стінки, тоді говорять про трубну вагітність. Рідше ембріон виявляється у яєчнику, шийці матки або черевної порожнини.

I5ZUNL6_jOlR2xynoLksar2zBcTZuva_-hR14zq1xLkYCiEgQ0glOSuDrzmlkWrZazXE-LiG_cekJilqU2pDHBkkjv_e29c_3rA8iXtQBMGPoUAMG2tRkKz1x3yXAfAYmmL83p9mB-l3uKiB8MoaMMWrrjYLH6vvD0ovMOI5V1hE5IIjnEdqc0OjWxj_

Ризики та ускладнення

Поза маткою ембріон не в змозі вижити. І хоча він може розвиватися деякий час, це пов'язано з постійною загрозою розриву маткової труби й внутрішньої кровотечі, що несе загрозу життю жінки.

Віддаленим наслідком позаматкової вагітності може бути порушення фертильності, безпліддя.

Симптоми

Спочатку симптоми позаматкової вагітності збігаються із симптомами нормальної вагітності. Це відсутність менструації в встановлений термін, ранкова нудота, збільшення та чутливість грудей. Тест на вагітність позитивний. Першими підозрілими ознаками можуть бути болі в ділянці тазу та незначна вагінальна кровотеча, швидше кровомазання. Біль може посилюватись або з'являтися під час сечовипускання.

Симптомами, які прямо вказують на необхідність негайного медичного втручання, є:

  • гострий біль внизу живота;
  • кров'янисті вагінальні виділення;
  • запаморочення, непритомний стан.

Головною ознакою є різка болючість. Біль може бути оперізувальним або одностороннім (з боку ураженої фаллопієвої труби), супроводжуватися позивами до дефекації, віддавати в плече.

Іноді позаматкова вагітність не має жодних симптомів, що відрізняють її від нормальної, та визначається за результатами планового УЗД.

Причини

Причиною трубної вагітності є перешкода, що заважає ембріону спуститися в матку. Зазвичай це наслідок перенесеного запалення. Крім того, причинами позаматкової вагітності можуть бути гормональні порушення або неправильний розвиток заплідненої яйцеклітини.

Фактори ризику:

  • раніше позаматкова вагітність;
  • запальні процеси у сфері маткових труб;
  • попереднє лікування безплідності, зокрема хірургічне втручання на маткових трубах;
  • куріння;
  • внутрішньоматкова спіраль.

Діагностика

Основний метод діагностики позаматкової вагітності — УЗД терміном 5–6 тижнів чи пізніше. Якщо під час УЗД плід у матці не визначається, а тести показують вагітність, призначається аналіз крові на ХГЛ, хоріонічний гонадотропін людини. Цей гормон виробляється лише під час вагітності, тому якщо він є, а плоду в матці немає, діагноз підтверджується.

i5Ucp7kOXj33j4hOAFjOV5oNoc5fuJg_h4vFXru5YmR3d8PWKreFKIjU525OZhuxJkFv8ZUxRhrCaoQaJxE_Rd_pdLJcxvKzC0YTdP5Jxc-nSjyNzqxzox0Nm0ocE_fQjxjMc4QYJ1reOyzBhX1EpAJQ3YwDOWslPiGqpczA7jCt_GWWr_CrRZqrVRrY

Хірургічним методом діагностики є лапароскопія. Вона дає змогу візуально оцінити стан маткових труб та матки, з точністю діагностувати не лише позаматкову вагітність, а й те, яка труба є пошкодженою.

Лікування позаматкової вагітності

Якщо позаматкову вагітність вдалося виявити на ранньому терміні до появи кровотеч, може бути призначене консервативне лікування у вигляді препаратів, які використовуються для медикаментозного аборту. Але частіше лікування позаматкової вагітності хірургічне, планове або екстрене.

Планово застосовуються малоінвазивні лапароскопічні втручання, сальпінгостомія і сальпінгектомія. У першому випадку видаляється лише ембріон, а фаллопієва труба зберігається. Під час сальпінгектомії видаляється ембріон разом з ураженою трубою.

Екстрене хірургічне втручання виконується при симптомокомплексі гострого живота або ознаках кровотечі. Операція малоінвазивна або відкрита. Пошкоджена труба зазвичай видаляється разом і ембріоном.

* - на правах реклами 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень