Поза – «верхи на стільці» у школяра на уроці у Рівному. Чи допустимо це і що вона означає

Демократія чи дотримання норм етикету - що переможе?

Бурхливу дискусію у соцмережі Фейсбук викликало повідомлення рівненського журналіста Володимира Торбіча, який порушив тему "правильності сидіння" під час шкільного уроку.

Зокрема, він розповів про те, що учень сів на уроці верхи на стільці. І це стало причиною того, що вчителька три хвилини читала йому мораль і затримувала проведення уроку.

Тож Володимир Торбіч, який каже, що й сам так сидить, бо йому так зручно, запитав користувачів мережі:

Підкажіть, можливо, справді є такі шкільні правила, що це порушення (дайте посилання).

 

Чи в чому логіка, якщо це не заважає вчительці проводити урок? Просто щоб "построїть" учня?

 

Вчителька каже, що має 25 років педагогічного досвіду.

[media=221299][media=221300]

Окремі користувачі мережі Володимира Торбіча підтримали. Писали, що "совок" нездоланний у головах вчителів, і що школяр сидить так, як йому зручно. Тож, мовляв, нічого поганого у цьому нема. 

Сергій Турович Совок нєістрєбім

 

Olga Shevchuk Підтримуйте дитину, бо її життя і здоров'я важливіше. Добре, що він розповів про цю пригоду, бо підлітки, зазвичай, приховують неприємності... Поговоріть з вчителькою, якщо словесних перепалок чи нецензурної лексики (такого зухвальства нині багато) не було, то, думаю, вона зрозуміє спокійне пояснення, що ваша дитина особистість і зовсім не мала наміру образити своєю поведінкою педагога.

 

Алена Грей я вважаю, що неповага це коли учень сяде спиною до вчителя.. а це - цілком нормально.. правильний вчитель на таке зреагує так:

- Сергію, тобі так зручно?

- Дякую, так.

- Гаразд, почнемо урок.

Втім, більшість таку позу учня засудила. Бо, за їхніми словами, це - неетично, неморально, демонструє неповагу до вчителя:

Світлана Сирота Комусь у піжамі зручно ходити, комусь - стояти на голові під час уроку, комусь зручно в цей час їсти, а комусь - лягти горілиць. Але є норми поведінки і жести та вислови, які виявляють повагу/неповагу.

 

Ферар Ольга А водію маршрутки можливо зручніше покурить в салоні. Було зауваження від вчителя і учень повинен поважати позицію викладача. Так може себе поводити розбещена дитина, яка переконана у вседозволеності і відсутності покарання. Є моральні принципи і прояв поваги до оточуючих. Але очевидно ж, що ви маєте сумнів щодо цього... прикро.

 

Наталія Якимчук Як на мене, то така поза була обрана не за зручність, а саме як провокація щодо конкретного вчителя) для чого Вам це опитування, у правоті дитини Ви впевнені?

 

Angela Rudnitskaja Завтра він ляже, бо так зручніше. А потім в офіс прийде в трусах, бо гаряче, на ділових переговорах ноги на стіл покладе... Що Ви виправдовуєте?

 

Pavlo Hrytsiuk Якщо це урок, то це дійсно неповага до вчителя. Неписані норми моральної поведінки. Я так розумію, ви виховуєте бунтаря. Це добре, бунтарі потрібні суспільству, але має знати і прості норми поведінки.

 

Vasyl Taras Якщо урок в класній кімнаті у групі дітей, і якщо це відбувається в середовищі, де так не сидять, а якщо сидять, то цим показують виклик, відступ від норм - а в Україні, підозрюю, саме так є, то так, така поведінка учня відволікає решту підлітків.

Заступниця начальника міського управління освіти Катерина Сичик каже, що писаних правил, як треба сидіти на уроці, немає. І додає:

Погоджуюся з думкою більшості користувачів мережі, що є етичні норми, яких потрібно дотримуватися під час уроку. Але якби у мене так учень сів, то я б на це не зреагувала. І вже після уроку пояснила б йому норми етики.

 

А щоб вчитель міг провести урок, володів увагою учнів, треба менше звертати увагу на їхню поведінку, а більше - на зміст і форму уроку. Тобто, треба, щоб на уроці було цікаво, тоді не буде часу на другорядне. 

Дехто з користувачів мережі радив Володимиру Торбічу поцікавитися у психологів, що означає така поза учня. Мовляв, він буде подивований, коли дізнається про це. Тому ми попросили прокоментувати цей випадок психолога Андрія Романика:

Чи вкладає ця поза ще якусь суть, крім привернення уваги до себе? Адже така поведінка відрізняється від обумовленої усно норми, яка діє у наших школах. Діти хочуть якось самовиражатися - і це нормально. Вчитель міг би пропустити таку поведінку, якби вона не дестабілізувала ситуацію в класі.

 

Ця поза - це бажання привернути увагу до себе, виокремити себе. Це здорове бажання. Але чому саме в цей час, саме під час уроку? Якщо вчитель дуже строгий і забороняє так сидіти, то дитина в очах однокласників - дуже крута. Тож, можливо, хлопчик хотів таким чином привернути увагу якоїсь дівчинки у класі.

 

Чи правильно захищати таку його поведінку? Залежить від контексту, умов спілкування з вчителем. І їх потрібно з'ясовувати. Приміром, якщо вчитель на попередньому уроці зробив цьому учню зауваження, то така поза може бути і протестом проти нього. До речі, символічно така поза означає позицію оборони, захисту. 

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень