Чим дихаємо: у повітрі Рівного - фенол та формальдегід

Окрім цього, у ньому завищений вміст діоксиду азоту та фтористого водню

Такі дані наведені в інформаційно-аналітичному огляді стану довкілля Рівненщини за січень цього року. Його підготував обласний депаратмент екології та природних ресурсів.

Спостереження за станом повітря проводив Рівненський обласний центр гідрометеорології щоденно та цілодобово, крім святкових днів. Всього було відібрано та проаналізовано 2127 проб повітря Рівного. Відбирали проби на трьох постах спостереження: на вулицях Небесної Сотні (площа залізничного вокзалу), Грушевського (біля ТРЦ "Чайка") та Млинівській, 28.

Спостерігачі помітили, що середньомісячні концентрації забруднюючих речовин у Рівному не перевищували середньодобову гранично допустиму концентрацію, за винятком діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню та формальдегіду. Якщо по діоксиду азоту і фенолу перевищення було незначне, то по фтористому водню і формальдегіду - воно було майже подвійне.

В огляді зазначено, що

випадків високого забруднення з перевищенням середньодобових та максимальних разових гранично допустимих концентрацій (ГДК) більше, ніж у п'ять разів, не спостерігалося.

Зауважимо, що переважно при спостереженнях у попередніх роках саме формальдегіду у повітрі Рівного виявляли більше у п'ять разів за гранично допустиму концентрацію. 

Втім, як вказано в огляді, в окремих випадках, при несприятливих погодних умовах, максимальні концентрації забруднюючих речовин перевищували максимальні разові допустимі норми. Так,

вміст сірководню у десяти випадках перевищував норми більш, як вдвічі,

фтористого водню - у 23 випадках теж майже вдвічі,

фенолу - у 25 випадках  майже втричі.     

Звідки беруться ці забруднюючі речовини і чим вони шкідливі для людини? Ось інформація про ті, яких переважно найбільше виявляють у повітрі Рівного: 

Пари формальдегіду потрапляють у повітря з вихлопними газами від транспорту, з димом цигарок. Вони виділяються з дерево-стружкових плит, фанери, ламінату, пластикових пакетів для продуктів тощо. Формальдегід може викликати алергію, кашель, напади астми, порушення сну, головні болі, хронінчу втому та інші хвороби.   

Фенол легко впізнати, бо нагадує запах гуаші. Його використовують при виготовленні дешевих будматеріалів, приміром, він входить до складу руберойду. Потрапляючи в організм навіть у мінімальній кількості, фенол може викликати кашель, сильний головний біль, нудоту й загальну слабість. Що стосується важких випадків отруєння цією речовиною, то його характерними ознаками є втрата свідомості, утруднення дихання, омертвіння рогівки, а також скорочення частоти пульсу, судоми й холодний піт. Доведено, що фенол сприяє розвитку онкологічних захворювань. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень