Повістки розсилатимуть рекомендованим листом. Які зміни пропонує новий закон про мобілізацію

Варіант оповіщення через електронну пошту теж розглядають

У Верховній Раді тривають перемовини щодо нового закону про мобілізацію. Йдеться про зміни у питання вручення повісток, відтермінування від служби та права військовозобов'язаних. Водночас про зниження граничного віку призовників - не йдеться, запевняє  представник президента у Раді, член комітету з питань національної безпеки та оборони Федір Веніславський. В Раді нараз обговорюють два законопроєкти. 

Серед нововведень у законі щодо соціального захисту військових є уточнення щодо речей, якими мають забезпечувати військових. Передбачаються відпустки для військовослужбовців при народженні дитини, які не передбачені на сьогодні. Також впроваджуються відпустки після поранення та лікування, які можуть тривати до 12 місяців.

Другий законопроєкт про мобілізацію. Зокрема там удосконалюють питання, що пов'язані з обов'язками військовозобов'язаних. Під час дії воєнного стану – вони зобов'язані з'явитись або до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), або якщо це резервісти – то до відповідних військових частин.

Щодо утримання недієздатних осіб зміни передбачають, що відстрочку  матимуть право тільки ті військовозобов'язані, які здійснюють догляд за людьми, за якими з точки зору закону доглядати більше нікому. Наприклад немає інших близьких рідних. Тобто якщо немає інших осіб, які законом уповноважені на забезпечення їхнього догляду і піклування. 

За положеннями нового законопроєкту, військовозобов'язані в період дії воєнного стану при собі повинні мати не тільки документ, що посвідчує особу, але й документ про перебування на військовому обліку і пред'являти ці документи для представників ТЦК. 

Це робиться для того, щоб не доводилось долучати поліцію для вручення повістки і мінімізувати ризики можливих конфліктних ситуацій. 

Також у законопроєкті ми плануємо прописати можливість вручення повістки не лише особисто під розписку, але і через електронну пошту та рекомендованим листом.

 

Тобто сповіщення про надходження рекомендованого листа надходить до поштової скриньки, а уже сам лист з повісткою мають видати людині особисто в руки відповідними представниками поштових служб.

 

Це так звана публічна повістка, - уточнює Веніславський.

Щодо актуальності електронних поштових скриньок, у нас вже фактично діє електронний кабінет військовозобов'язаних та призовників, який буде містити усі ідентифікаційні дані. Ці норми мають спростити отримання повістки і не дозволяти людям зловживати тим, що він нібито не отримує повістку і не порушує закон.

Також ми прописуємо, що повістки можуть вручатися не лише представниками ТЦК, але і через органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади – щоб уточнити повноваження всіх органів публічної влади у питаннях мобілізації. Тому що зараз у чинному законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію вже передбачено, що ці органи беруть участь у мобілізаційних заходах, але на практиці вони дуже часто уникають цих своїх обов'язків. Крім того, ми передбачаємо, що і військові адміністрації долучаються до цих заходів.

У цьому законопроєкті питання щодо віку призову на військову службу за мобілізацією взагалі не вирішуються. Нагадаю, зараз на військову службу за мобілізацією можуть бути призвані особи, які пройшли строкову військову службу – тобто які мають військовий досвід та підготовку. Але якщо вони не проходили строкову військову службу і є призовниками – то тоді для них діє норма про можливість мобілізації лише з 27 років.

 

Коли Президент підпише вже ухвалений законопроєкт парламенту – тоді людину, що не має військовий вишкіл, можна буде мобілізовувати з 25 років, - каже Веніславський.

Повне інтерв'ю Федора Веніславського на сайті РБК- Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень