Потяг до солодкого зупинять ліки

Гризуни, на яких проводили експерименти, стали їсти в 7 разів менше солодощів

Про відкриття науковців з Університету штату Айова (США) пише "Вокруг света". Розкривши фізіологічний механізм, що лежить в основі потягу до солодкого, вчені опинилися за крок до створення ліків від цієї пристрасті.

Фахівці в галузі фармакології проводили експерименти на мишах. Таким чином, під час дослідження з'ясувалося, що в печінці гризунів у відповідь на підвищення рівня вуглеводів в організмі виробляється гормон (FGF21), що потрапляє в кров і сигналізує мозку про необхідність придушення потреби в солодкому.

Раніше уже було відомо, що FGF21 здатний підвищувати чутливість до інсуліну. Однак функція регулювання потягу до солодкого виявлена ​​вперше. Під час експериментів миші, вибираючи між звичайним раціоном і збагаченим цукром харчуванням, віддавали перевагу другому варіанту. Ті ж гризуни, яким вводили гормон FGF21, їли солодкого в 7 разів менше, ніж миші з першої групи.

Також фармакологи обстежили генетично модифікованих гризунів з двох груп: в одній були миші, чий організм не виробляв FGF21, в інший, навпаки, гризуни з підвищеним (в 500 разів вище норми) синтезом гормону. Гризуни у другій групі споживали значно менше солодкого, ніж у першій.

При цьому, за спостереженнями вчених, FGF21 неоднаково впливає на потребу в цукрозі, фруктозі і глюкозі, а також не працює відносно складних вуглеводів. Однак фармакологи впевнені: отримані ними результати допоможуть створити ліки для людей, які страждають від діабету і ожиріння, а також будуть запобігати розвитку цих захворювань.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень