Як молилися Президент, Хомко та Муляренко у м. Рівне (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Деталі

Рівняни понад годину чекали приїзду патріарха Філарета та Президента України Петра Порошенка.

Порошенко прилетів до Рівного на годину пізніше.

Поки чекали гаранта, присутні в храмі колядували.

Дехто з людей говорив про «кінець існування Мацковского патріархату», або про «томосовий тур Порошенка».

Близько опівдня в храм приїхали довгождані гості. В собор вони зайшли у супроводі власної охорони та «охорони» у складі голови ОДА Олексія Муляренка його заступників, чиновників різних рангів та народних депутатів.

Подячний молебень розпочав патріарх Філарет. Йому допомагав архієпископ Рівненський та Острозький, владика Іларіон.

Після завершення служби до вірян звернувся патріарх Філарет:

 - Київський патріархат 25 років стукав у двері Вселенського патріархату, але вони не відчинялися, а тепер відчинилися.

 

А чому вони відчинились? Тому що Бог створив такі умови, в яких вселенський патріарх не міг вчинити інакше, як він вчинив, тобто надати томос Українській православній церкві про автокефалію.

 

Нам часто кажуть, що держава втручається в процес об'єднання, але це не так. Просто всі зрозуміли, що без Української церкви не буде держави. 


На завершення Філарет вручив Петру Порошенку Орден святого апостола Андрія Первозваного. Петро Порошенко подякував і передав орден охоронцю. У свою чергу гарант привітав Філарета та нагородив його найвищим званням – Героя України.

Про сам Томос та об’єднання різних патріархатів Петро Порошенко висловився емоційно:

 - Ми одна з найбільших православних націй. Ми зараз можемо бачити томос, який чекали покоління українців. Томос, який дарував українській церкві автокефалію. Томос, який заклав духовний фундамент під державотворення України. Томос, який дорівнює Акту або референдуму про Незалежність України. Це історична подія.

 

Як вже казав патріарх Філарет, робота з об’єднання тільки починається, велика кількість парафій приймає рішення щодо приєднання до нашої церкви. Наголошую не було і не буде жодного тиску з боку держави. Це парафіяни повинні вирішувати де і як їм бути. А запитувати дуже просто. Якщо священик визнає, що українська земля є канонічною територією Російської православної церкви, і парафіяни з цим погоджуються, то це є їхнє рішення. Якщо парафіяни молилися за Україну, за її волю та її незалежність, це буде також їхнє.

 

Не маю жодного сумніву, що процес, який зараз розпочався буде продовжуватися. Ще приємно, що Рівненщина «народила» митрополита Православної Української церкви – Епіфанія. Це глибоко символічно.

Зауважимо, що саме митрополита ПЦУ Епіфанія чекали в Рівному, але в останній момент з'ясувалося, що на службу приїде патріарх Філарет. Причин відсутності митрополита Епіфанія організатори молебню не назвали.

Після виступу глави держави люди довго не могли розійтися. Хтось ринувся до Президента, як от духівництво та чиновники.

А вже на вулиці натовп обступив Петра Порошенка.

Декому навіть вдалось з ним сфотографуватися.

Ті ж віряни, які залишилися в соборі,

цікавилися томосом, який так і не змогли винести з храму відразу по завершенню дійства.

Зауважимо, що в Покровський собор привезли ще й мощі київських святих. До них хотіли прихилитися люди, тож посеред собору утворилася черга.

Поки люди розходилися, Петро Порошенко поїхав до ветеранів АТО у Клеванський військовий госпіталь.

Згідно з програмою візиту, Петро Порошенко має відвідати Здолбунів.

А вже ввечері Президента чекатимуть у драмтеатрі Рівного. Зустріч, як обіцяють у прес-службі Рівненської ОДА, буде закритою для преси.

Фото Юрія Кульчинського 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень