Понад півтори тисячі працівників Рівненської обллікарні обіцяють прийти під облраду, якщо депутати їх не почують

Люди готові підтримати свого керівника

Один із чотирьох корпусів Рівненської обласної клінічної лікарні - хірургічний

Уявіть ситуацію: ви - власник великої, але не зовсім успішної фірми. Тривалий час вона працювала виключно завдяки вашим фінансовим дотаціям. І не тому, що ви поганий власник чи колектив некваліфікований, а через умови, в які держава поставила всі подібні фірми. Ви наймаєте одного керівника, десятого, але без грошей власника розвитку немає. Поки одного разу ви не знаходите директора, якому, на відміну від його попередників, вдається зробити поштовх в роботі. Він починає проводити ремонти у старих приміщеннях. Причому без жодної вашої копійки. Виключно на своєму ентузіазмі та завдяки власним зв’язкам. Ці зміни вже помічають працівники фірми та клієнти. І раптом ви вирішуєте змінити його, бо закінчився контракт, який можна було б продовжити. Не уявляєте? Не уявляли такого і працівники Рівненської обллікарні, поки в кулуарах обласної ради, яка є власником цього медичного комунального закладу, окремі депутати не заговорили про можливу зміну головного лікаря Івана Зими та суми грошей, які буцімто декому з обранців за це пропонують.

Чотирирічний контракт із керівником комунального закладу «Рівненська обласна клінічна лікарня» Іваном Зимою закінчився ще 7 березня. Наприкінці грудня, як того вимагала процедура, колектив провів загальні збори і повторно висунув його на цю посаду. З майже 200 працівників, які представляли усі структурні підрозділи закладу, жодного голосу проти пана Зими не було. Навіть альтернативну кандидатуру не висували, бо кажуть, що кращого головного лікаря і шукати годі.

Однак вже через деякий час Кабінет Міністрів України вирішив, що процедура призначення керівників комунальних закладів буде іншою. Розглядати претендентів тепер має спеціально обрана комісія з числа депутатів, представників медичних закладів та громадськості, а затверджуватиме, як і раніше, сесія. Думка колективу в нових правилах теж врахована, щоправда, тепер їй відводиться лише дорадча роль.

Анатолій Мельничук: «Весь колектив лікарні, а це майже 1800 працівників, налаштований відстоювати власну позицію та свого головного лікаря»

Обрання і подальше призначення керівників комунальних закладів комісією – це демократично і по-європейськи.  Але просто так міняти керівника закладу, бо закінчився контракт, не можна. Крім того, останнім часом окремі ЗМІ розгорнули цілу інформаційну кампанію проти Івана Зими. Тому є цілком обґрунтовані перестороги, що в роботу комісії можуть втрутитись сторонні сили, зробивши її не зовсім прозорою. А думкою колективу, який налічує майже 1800 чоловік, просто знехтують, - говорить завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Рівненської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Анатолій Мельничук.

Підігрівають і без того стурбовані настрої колективу вже відомі в області випадки, коли депутати обласної ради проігнорували думку працівників і змінили керівників двох комунальних закладів, тим самим розколовши колективи. Мова про онкодиспансер та обласну стоматполіклініку. До речі, останньою, за дивним збігом обставин, кілька місяців тому поставили керувати дружину нинішнього головного лікаря Здолбунівської районної лікарні Владислава Сухляка, який зараз активно декларує своє бажання очолити головний медичний заклад області.

Заступник головного лікаря Лариса Обуховська із пацієнтами та колективом

Прецеденти, коли думкою колективу відверто знехтували, добре відомі людям. Власне, як і наслідки таких кадрових змін. А найбільше тривожить те, хто саме претендує на цю посаду – Влад Сухляк. На засіданні медичної комісії в облраді мені якось довелося бути свідком його спілкування із поважною людиною, професором, доктором наук Ростиславом Сабадишиним. На підвищених тонах і без жодного натяку на повагу. У нас такої риторики немає. Всі звикли до нормальної конструктивної роботи. Керівник закладу чує кожного, прислухається і завжди намагається допомогти. А пан Сухляк, який всюди декларує своє бажання очолити обласну лікарню, навіть не спромігся прийти, поспілкуватись із колективом, почути його думку. Маю сказати, що більшість нашого медперсоналу вже із солідним досвідом роботи. Працювали за різних керівників і мають з ким порівняти. Зараз, напевно, один з тих небагатьох випадків, коли всі, як один - за нинішнього керівника, - каже заступник головного лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Лариса Обуховська.

Свою відданість нинішньому керівнику обласної лікарні працівники закладу пояснюють просто: «вперше за багато років роботи в закладі з’явився молодий, креативний та освічений керівник, який прислухається та намагається допомогти кожному працівнику - починаючи від заввідділенням і закінчуючи санітаркою». Додають, що не проти конкуренції, але, на думку колективу, вона потрібна тоді, коли є якісь негаразди в роботі. У даному ж випадку всі переконані, що зміна керівника тільки негативно вплине на моральний клімат серед медперсоналу, а відповідно, може позначитись і на самій якості послуг.

Наталя Поровська: «Міняти головного лікаря, який почав розвивати лікарню, було б неправильно»

 Я маю досвід спілкування з різними головними лікарями, але з жодним із них не було такої продуктивної співпраці, як з Іваном Зимою.Тому змінювати людину, яка веде колектив вперед, знає, які поштовхи і акценти зробити, щоб лікарня розвивалась, було б неправильно, - говорить завідувач відділення пульмонології Наталя Поровська.

Позитивні зміни, які відбулись в обласній лікарні за останні чотири роки керівництва пана Зими, помічають не лише працівники, а й пацієнти закладу. Особливо ті, кому доводиться часто бувати в обласних центрах ревматології, гематології та відділенні пульмонології. Знаходяться вони у старому корпусі, який побудований ще в 60-х роках минулого століття. Постійні пацієнти ще досі пам’ятають пошарпаний лінолеум під ногами, стіни, пофарбовані масляною фарбою, гнилі труби і тьмяне освітлення. Не кажучи вже про умови в душових та туалетах.

Пацієнт Віталій Грипич: «Умови лікування у відділенні гематології після ремонту не гірші, ніж в польських клініках»

Костопільчанин Віталій Грипич вже не вперше на стаціонарному лікуванні в обласному центрі захворювань крові та коагулопатій. Тож він добре знає, яким це приміщення було до ремонту:

Вибачте, але було схоже на совдепівську конюшню. А після ремонту настільки все змінилося, що коли мене направили сюди знову на лікування, я спершу подумав, що помилився відділенням. Я лікуюся тут вже не перший рік. Доводилося проходити хіміотерапію і в Польщі. Тому мені є з чим порівнювати. Тепер знаходитись в палаті не менш комфортно, ніж у відповідному закладі за кордоном. Все — на вищому рівні, відповідно до європейських стандартів.

Чоловік перебуває в палаті-боксі, яка знаходиться в автономному комплексі, куди мають доступ обмежене коло осіб. Таких палат у центрі захворювань крові та коагулопатій чотири. Всі вони обладнані власною витяжкою, окремими санвузлами, маніпуляційною та їдальнею. Створені вони спеціально для пацієнтів, які отримують високодозовану хіміотерапію та в силу того, що мають низький рівень лейкоцитів у крові, не повинні контактувати з іншими хворими. До слова, такі палати-бокси, окрім Рівненської обласної лікарні, є ще лише в трьох медичних закладах України. А ще якихось півтора роки тому це було закинуте тупикове приміщення.

Оновились і решта відділень, які знаходяться у цьому триповерховому корпусі. За останні 30 років тут робили лише косметичні ремонти, тому заміни потребувало все – починаючи від старих іржавих комунікацій і закінчуючи електропроводкою.

Такий вигляд мали всі відділення корпусу до ремонту.      А такий - після

Весь об’єм робіт виконали за кілька місяців і без жодної копійки бюджетних коштів. Виключно на ентузіазмі та завдяки знайомствам головного лікаря Івана Зими. Тепер в планах керівництва закладу провести зовнішні ремонти корпусів та дворової території лікарні.

До слова, після того, як стало відомо про зміни у процедурі призначення керівників комунальних закладів, голова Рівненської обласної ради своїм розпорядженням тимчасово продовжив повноваження пана Зими до 16 квітня - дати, коли новостворена конкурсна комісія має визначитись, хто працюватиме на посаді головного лікаря обласної лікарні наступні кілька років.

Колектив медичного закладу щиро вірить у те, що обласні обранці прислухаються до їх думки, підтримають і дадуть змогу Івану Зимі продовжити в цій лікарні ті позитивні напрацювання, які він почав. В протилежному випадку обіцяють відстоювати свого головного лікаря та власну позицію. Навіть, якщо для цього всім доведеться прийти на сесію обласної ради.

Влад ІСАЄВ Press-Центр

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень