Понад 2,5 тисячі багатоповерхівок Рівненщини можуть залишитися без газу (ВІДЕО)

Якщо не підпишуть договір на обслуговування мереж

Фото ілюстративне

Голів ОСББ Рівненщини закликають підписати договір з «Рівнегазом» на обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Про це технічний директор ПАТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа розповів в ефірі телеканалу «Рівне 1».

Відповідно до змін у законодавстві на вимогу НКРЕКП, відповідальність за безпечну експлуатацію газових мереж несуть власники. Тобто, труби всередині будинку – це власніть ОСББ, ЖКП чи мешканців багатоповерхівки, якщо об’єднання не створене.

Однак поки на Рівненщині ці вимоги ігнорують, говорить технічний директор ПАТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа:  

- З 2 500 багатоквартирних житлових будинків у Рівненській області підписали такий договір тільки 11. Це, зокрема, новобудови. Голови ОСББ існуючого фонду ігнорують нашу пропозицію. Це ігнорування може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.

З початку року на Рівненщині за порушення правил безпеки відключили орієнтовно 250 споживачів.

У тарифах на блакитне паливо кошти на обслуговування внутрішньобудинкових мереж не передбачі. Отже за це треба доплачувати організації, що має дозвіл на роботи з підвищеною небезпекою. На Рівненщині – це лише «Рівнегаз». Обслуговування мереж коштує залежно від газових приладів, що є у квартирі  - від 140 до 500 гривень з квартири на рік. 

Щодо обліку газу, Олександр Ганжа зазначив, що «Рівнегаз» безкоштовно встановлює лічильники, однак, ідеться про ті багатоповерхівки, де немає ані індивідуальних, ані будинкових приладів обліку.

Щорічно нацкомісія з держрегулювання у сферах енергетики і комунпослуг (НКРЕКП) затверджує компанії інвестиційну програму, у якій передбачені кошти на встановлення лічильників. Спочатку дії цієї програми «Рвнегаз» встановив близько 30 000 індивідуальних газових лічильників і 186 загальнобудинкових.

Є такі абоненти, що відмовилися від встановлення загальнобудинкових лічильників, це орієнтовно 10 000 абонентів у нашій області. І є абоненти, які відмовляються і від встановлення індивідуальних лічильників, це близько 1 700 абонентів, зазначив Олександр Ганжа.

Причиною відмови від встановлення лічильників у квартирі є занижена норма споживання, яку затвердив Кабінет Міністрів України - 3,28 кубометрів газу на місяць. Якщо у квартирі прописана одна людина, а проживає три, очевидно, споживання більше за норму.

Як вимагає кодекс газорозподільчих мереж, на цих абонентів складають акти правопорушення і їх переводять на граничні норми - це 9,8 куб.м. за 1 годину на одну зареєстровану у квартирі особу.

Разом з тим, у «Рівнегазі» знають про невдоволення мешканців багатоповерхівок будинковими лічильниками. Адже споживачі вважають, що використовують менше газу, ніж сусіди.

Ми розуміємо цю проблему, і ми з цією проблемою неодноразово зверталися до НКРЕКП. Було б справедливо і чесно встановити всім індивідуальні лічильники. Ну зараз позиція держави така, що там, де встановлено загальнобудинковий лічильник, безкоштовне встановлення індивідуальних не передбачається, зазначає представник «Рівнегазу».

У такому разі споживачам лишається встановити індивідуальний лічильник за власні гроші. А бо ж за допомогою програм співфінансування.

Закон про комерційний облік природного газу передбачає кілька джерел фінансування: за державні кошти, за кошти місцевих бюджетів і за кошти самих громадян.

 

Якщо людина за свій кошт поставила лічильник, передбачено, що це має компенсувати газорозподільче підприємство. Але процедуру компенсації досі не розробив Кабінет Міністрів України. Тож механізм повернення коштів наразі не працює.

Для тих, хто хоче встановити індивідуальний лічильник, це коштуватиме понад 3 тисячі гривень.

Для цього треба звернутися до Центру обслуговування клієнтів (м. Рівне, вул.Грушевського, 77а.), написати заяву. Вартість встановлення лічильника орієнтовно десь три тисячі триста гривень – повідомив Олександр Ганжа.

Але у такому разі громадянин платитиме саме за той обсяг газу, який спожив.

Докладніше відповіді на ці та інші питання можете переглянути у відео нижче.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень