«Помиї» замість їжі, пліснява та огляд ложкою: українські діти та болгарський «треш»

Влаштували його українці, - скаржаться батьки

Подробиці того, в яких умовах довелося жити підліткам, яких батьки відправили за кордон через загрозу обстрілів, та ще й заплатили за це, для ТСН.ua  розповіли мами евакуйованих дівчат.

Були побоювання, що перед новим роком будуть обстріли Києва, тому було вирішено відправити дитину за кордон. Про табір, в який я відправила свою 13-річну доньку Мар’яну, я дізналася з батьківського чату, - розповіла мама однієї з дівчат, Олена Березанська.

Зателефонувала директору цього табору, він дуже професійно відповів на всі мої питання. Запитала в тому числі і про те, чому все так дешево – 8 тисяч гривень за місяць. Директор мені відповів, що залучені кошти європейських спонсорів. Потім я дізналася, що загальна кількість дітей, які вирушать в цю поїздку – 90. Дітям пропонувались відпочинок та навчання. Моя донька вирушила до Болгарії 28 грудня.

За словами Березанської, проблеми у дітей в таборі почались від перших днів.

«Я мама та маю право»

Її доньку поселили у двомісну кімнату, там був душ. Проблеми почались з харчування. За словами Березанської, воно було жахливим.

На сніданок в перші дні давали маленький стаканчик чаю та булочку з маслом. Це дуже мало. На обід було холодне перше, суп та шматочок хліба. Все. Вечеря була трошки краща, але все було дуже перчене, насичене спеціями. Я одразу написала, що це за помиї. 

Олена Березанська додає, що майже тиждень діти протримались на такому харчуванні.

Умови проживання в болгарському таборі (колаж ТСН)

Згодом керівник табору Сергій Летенко повідомив, що має отримати на кожну дитину по 2 тисячі гривень. На ці гроші були докуплені снеки, ковбасу, сир, паштет, молоко, печиво, фрукти, -- обурюється Березанська.

Але це ж незбалансована їжа. Яйця їм давали один раз, по одному яйцю. Батьки почали бити тривогу, після чого директор почав водити дітей в магазин, щоб вони купували собі їжу. Діти купували собі Мівіну, сухе пюре, снеки. Треш!   

Та стверджує, що саме через погане харчування діти почали хворіти.

З’ясувалося, що в таборі немає медика – її, як військовозобов’язану, не випустили з України. Тож дітям викликали швидку, але приїхав парамедик.

Болгарське узбережжя взимку

Березанська продовжує:

Моя Мар’яна мені розповіла, що цей працівник оглядав дітей за допомогою однієї ложки. Без рукавичок. Діти хворіли, для них закупили ліки. Моя донька повідомила, що їх лікувала бабуся, яка була в цьому таборі з онуками. Шпиталізували і мою Мар’яну.

Після цього українка поїхала за донькою в Болгарію. 

Коли я приїхала в цей табір, в приміщенні був запах нафталіну. Це ж консервант.

Одна з кімнат у таборі (фото керівника Сергія Летенка)

Мама іншої дівчини, яка теж перебувала в цьому таборі, Тетяна Сорокопуд, також скаржиться на умови, з якими стикнулась її донька:

Моя донька Софія зателефонувала мені вся в сльозах і каже, що тут дуже брудно, в туалеті та ванній кімнаті пліснява. Потім діти почали казати, що не можуть їсти ту їжу, бо вона неїстівна.

 

В таборі звинувачення відкидають

Керівник табору Сергій Летенко, на адресу якого пролунали всі ці претензії, розцінює їх як безпідставні.

Олена Березанська - це людина, яка кожного дня влаштовувала нам скандали. Я вам офіційно заявляю, що все, що заявляла та буде говорити вона – не відповідає дійсності.

Летенко запевняє, що в кімнаті Олениної доньки «все було заставлено продуктами».

Я питав у її дитини, чому вона розповідає матері про те, що її морять голодом, коли у неї були банани, мандарини та інше. На це Березанська мені сказала, що я не маю права розмовляти з її дитиною таким тоном.

Водночас на звинувачення щодо поганого харчування каже так:

В Болгарії специфічна кухня. Є занадто гострі страви, дуже жирні борщі. Не всім нашим дітям це підходить. Ми домовились з благодійниками про отримання дофінансування на продукти. Але ми приїхали 28 грудня, почались свята. Додаткові продукти нам довезли 3 січня, до того їли те, чим прийнято годувати в Болгарії

Харчування у таборі (фото Сергія Летенка)

Щодо хвороби дівчинки, то Летенко ситуацію описує так:

Були скандали через те, що у її дитини запаморочилося в голові. Березанська написала, щоб я негайно викликав швидку. Ми прибігли в кімнату та побачили, що дитина спокійно лежить та спілкується з іншими дівчатами. Викликали швидку і цьому є документальне підтвердження. Також є чеки на всі продукти, які ми купували дітям.  

На запитання про відсутність лікаря Летенко відповів:

З нами повинна була їхати медсестра. Але за два дні до початку табору її призвали в ЗСУ, вона не могла через це виїхати. Недалеко від табору є педіатр, ми домовились про те, що в разі потреби він буде доступний для нас. Крім цього, в 12 кілометрах від нашого готелю була дитяча лікарня - в разі потреби швидка приїздила за 10 хвилин.

За словами Летенка, перебування дітей в Болгарії співпало з розповсюдженням вірусів в цій країні.

Серед дітей був хлопчик, який поїхав з хворим горлом. Протягом всього періоду у нас перехворіла приблизно третина дітей. Було забезпечено лікування, - резюмує Летенко.

До цього додає, що готовий до того, що Олена Березанська може з ним судитись, але готовий надати всі необхідні документи.

Ще влітку ми писали про умови, у яких живе частина українських біженців у Болгарії:

«Це просто жах»: українських біженців у Болгарії виселили з готелів за колючий дріт (ВІДЕО)

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень