Польський сюрприз: В Україні через страйкарів на кордоні стрімко дорожчає паливо

Що відбувається з цінами

З середини жовтня літр автогазу на українських АЗС подорожчав на 8 гривень. Причина — ускладнення логістики через страйк польських перевізників.

З 17 жовтня почали діяти нові вимоги до розмитнення нафтопродуктів. Це унеможливило імпорт автогазу з Росії, що продовжувалося попри війну.

— Цей товар дешевий через санкції. Ми заправлялися на українських АЗС відомих – невідомих брендів дешевим російським автогазом.

 

Не можу сказати, хто його не возив. Деякі поставки здійснювалися залізничним шляхом, подолавши велику відстань – з газпромівського заводу біля кордону росії та Казахстану – через росію, Білорусь, Польщу і навіть Угорщину, — розповів аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

Відтак з ринку зник значний обсяг палива, що й підштовхнуло ціни на нього вверх. Компанії без великих труднощів знайшли альтернативу російському автогазу в Європі, каже Сіренко. Однак виникла нова проблема — польські перевізники 27 жовтня оголосили страйк. З 6 листопада вони заблокували спільні з Україною прикордонні переходи для комерційного автотранспорту.

— 60 — 70% скрапленого газу постачається саме автотранспортом — газовозами — на відміну від інших видів пального.

 

З 6 листопада дійсно зросла перепона проїзду газовозів через польський кордон.

 

Вони перекрили три з чотирьох пунктів, однак один працює. Крім того, страйкарі не зовсім перекрили, потроху пропускали, — пояснив Сіренко.

Таким чином, обсяги пропуску газовозів впали на 30%, зауважив експерт.

— Газовози стоять понад два тижні, а ускладнення логістики безпосередньо впливає на кінцеву ціну автогазу, — каже Фокусу експерт з питань енергетики Леонід Косянчук.

На його думку, якщо переконати польських перевізників зняти блокаду не вдасться, варто очікувати, що паливо додасть близько 2 грн найближчим часом. Утім, поточна цінова динаміка може зберегтися до кінця грудня, зауважив аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

Бензин трохи подешевшав, а дизель подорожчав: що відбувається з цінами на інші види палива

Ціни на А-95 залишаються більш-менш стабільними. На початку жовтня літра цього палива на АЗС в середньому коштувала 55,23 грн, а станом на 16 листопада — 55,14 грн. Дизельне паливо трохи додало в ціні — 55,22 грн/літр та 55,43 грн відповідно. Однак останнє незабаром може бути в дефіциті.

— Із забороною імпорту з Молдови і Болгарії (шукають російський слід) і зміною митних процедур, ми можемо дійти до того, що навіть дизельне пальне буде в дефіциті найближчий час, — застеріг Косянчук.

Відповідно, зросте й ціна, адже затримки впливають на ціну. На кордоні на переходах більш як 2 тисяч автомобілів стоять у черзі не перший тиждень. Таким шляхом через закритий південь везуть з Прибалтики. 12 – 14 днів було до блокади, а зараз на кордоні за годину один автомобіль оформляють, — сказав експерт.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень