Покрова Пресвятої Богородиці 2020: що можна і чого не можна робити у цей день (6 ФОТО)

Престольний празник у Рівному

[media=201764]

Покрова Пресвятої Богородиці відзначається щорічно 14 жовтня. Це велике православне свято, присвячене явленню Божої Матері в Константинополі на початку X століття.

У свято віряни моляться про свої родини, а незаміжні дівчата просять у Діви Марії щасливого заміжжя.

ІСТОРІЯ СВЯТА

Події, покладені в основу свята, стосуються початку X століття. Тоді Константинополь нерідко піддавався набігам різних племен. Цього разу Царгород було оточено військами сарацинців (за іншою версією, русів або булгар).

Жителі міста, серед яких були Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній, зібралися у Влахернському храмі, де зберігалися риза Божої Матері і Її головний покрив, і молилися.

Під час всеношної, відбулося явлення Пресвятої Богородиці, яка йшла повітрям в оточенні святих. Поруч були пророк Іоанн Хреститель і апостол Іоанн Богослов. За однією версією, Божу Матір бачили всі, хто молився, за іншою – тільки Андрій і Єпіфаній.
 

Після молитви Богородиця зняла з Себе омофор, який покривав Її голову, і простягнула його над містом і людьми. Піднялася буря, яка розкидала кораблі чужинців і врятувала Константинополь від загибелі.

ТРАДИЦІЇ НА СВЯТО ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

  • На Покрову віряни відвідують всеношну (у ніч проти 14 жовтня), щоб зустріти свято з Божою благодаттю. До Пресвятої Богородиці звертаються з молитвами про свої сім'ї.
  • З давніх часів незаміжні дівчата особливо чекали цього свята. Біля ікони Божої Матері просили: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку», «Свята мати, Покрова, накрий мою голову, хоч ганчіркою, аби не залишитися дівою».
  • Також ставили свічки й молилися про хорошого чоловіка і щасливий шлюб. Дівчата, які мріяли скоріше зустріти свою любов, з раннього ранку йшли до храму і ставили святкову свічку. Вважалося, хто раніше свічку поставить, той і заміж раніше вийде.
  • Жінки, заміжні й незаміжні, вбиралися, на знак поваги до свята покриваючи голову.
  • Розпочиналася пора весіль. Багато хто вірить, що шлюб, укладений на Покрову, завжди буде під захистом Діви Марії, тому 14 жовтня можна помітити велику кількість весіль.
  • На Покрову традиційно завершувалися всі роботи в полі, люди збирали останній урожай і влаштовували гуляння і ярмарки.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ НА ПОКРОВУ

  • Займатися домашніми справами: прибиранням, пранням, шиттям, рукоділлям. Лад наводили напередодні свята.
  • Відмовляти в гостинності. Вважається, що привітний прийом гостей принесе в дім достаток.
  • Лаятися, злитися, лихословити. Час варто присвятити чистим помислам.
  • Вживати алкоголь і переїдати. Зазвичай у свято Пресвятої Богородиці посту немає. Але 2020 року воно припадає на середу – пісний для православних день. Яйця, м'ясні, молоко і страви з них їсти не можна, але дозволяється риба.

ПРИКМЕТИ НА 14 ЖОВТНЯ

  • Яка погода на Покрову – така і взимку буде.
  • Якщо снігу немає, то вже до грудня не випаде.
  • Вітер дме зі сходу чи заходу – до суворої зими, з півдня – до м'якої, з півночі – до сніжної.

СВЯТО-ПОКРОВСЬКИЙ КАФЕДРАЛЬНИЙ СОБОР м. РІВНЕ

Історія

Перший наріжний камінь Собору було закладено Патріархом УАПЦ — Святійшим Мстиславом в 1990 році.


Завершення будівництва і освячення Собору Святійшим Патріархом Київським і всія Руси-України Філаретом, відбулось в 2001 році.


Один з найвищих храмів України. Його довжина 51 м, ширина 42 м, висота — 55 м. Великий купол, який символізує Ісуса Христа, та 12 менших, які символізують апостолів, а також 8 малих куполів створюють чудову композицію, яка є окрасою Рівного та проглядається з усіх сторін міста.

Нижній і верхній храми собору можуть вмістити більше 3 тисяч парафіян кожен. У храмі діють підйомники для інвалідів та людей похилого віку, є приміщення для дитячої недільної школи, медпункту, бібліотеки, репетицій хору, музею тощо.
 

Собор побудовано в українському стилі. Це, зокрема, підкреслюють Золотий Тризуб з хрестом (Володимирський тризуб) на його фронтоні, вітражні хрести віконних заповнень над дверми з західного, північного та південного боків у вигляді орнаментів, запозичених з волинських рушників, золоті куполи, біло-блакитного кольору стіни.

 

На подвір'ї собору поховані відомі українські церковні та громадські діячі: митрополит Рівненський і Острозький Даниїл (+2005 р.) та староста собору, член Вищої Церковної Ради УПЦ КП, громадсько-політичний діяч Василь Червоній (+2009 р.), який зіграв ключову роль у зведенні цього храму.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Теги: покрова
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень