Податківці дали роз'яснення щодо зростання "мінімалки"

Є нюанси, на які необхідно звернути увагу

Із 1 вересня 2015 року набрали чинності зміни, внесені до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», згідно з якими у 2015 році прожитковий мінімум для працездатних осіб на одну особу в розрахунку на місяць з 1 вересня встановлюється у розмірі 1378 гривень. Також з 1 вересня збільшується розмір мінімальної заробітної плати (МЗП), яку зафіксовано на рівні 1378 грн. у місячному розмірі та 8,29 грн. – у погодинному розмірі.

На що необхідно звернути увагу суб’єктам господарювання у зв’язку з такою зміною соціальних гарантій? Розглянемо основні показники:

Максимальний розмір бази нарахування ЄСВ.

Максимальний розмір доходу застрахованої особи, що є базою для нарахування ЄСВ, дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом про Держбюджет. З 1 вересня 2015 року така величина складає 23426 грн.

Розмір мінімального страхового внеску.

ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску зобов'язані сплачувати підприємці (незалежно від обраної ними системи оподаткування, обліку та звітності), а також фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (нотаріуси, адвокати, художники та ін.). Розмір внеску розраховується як добуток МЗП на розмір ставки внеску. Наприклад, при ставці 34,7% сума мінімального страхового внеску з 1 вересня 2015 року становитиме 478,17 грн. (1378,00 грн. х 34,7%).

Дохід, оподатковуваний ПДФО за ставками 15% і 20%.

Якщо сума доходу не перевищує 10 - кратного розміру МЗП, встановленої на 1 січня звітного податкового року, то до неї застосовується ставка 15%. До суми перевищення застосовується ставка 20%. Тобто з 1 вересня 2015 року сума доходу, яка не перевищує 13780 грн. (1378 грн. х 10), обкладатиметься ПДФО за ставкою 15%, а сума перевищення - за ставкою 20%.

Мінімальний розмір статутного капіталу.

Для акціонерних товариств мінімальний розмір статутного капіталу встановлено на рівні 1250 розмірів МЗП, діючої на момент створення (реєстрації) такого товариства. Так, з 1 вересня 2015 року мінімальний розмір статутного капіталу таких товариств складатиме 1722500 грн. (1378 грн. х 1250).

ДПІ у м.Рівному звертає увагу, що підвищення з 1 вересня соціальних стандартів не вплинуло на розмір податкової соціальної пільги, межі доходу, яка дає право для застосування податкової соціальної пільги, та розмір добових, які не включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи, оскільки їх величина залежить від розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму встановленого законом на 1 січня звітного року.

 

 

ДПІ м.Рівне

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень