Ні татарам, ні туркам: якими дивами Почаївська Лавра вражала загарбників (ФОТО)

Ще в 16 столітті ніхто не зміг підкорити стіни Почаївської лаври

Фото ілюстративне

Татарські війська представляли серйозну загрозу для руської землі й Почаївську Лавру вони не оминули. Загарбники знищували все, що траплялося на їхньому шляху і в 1607 році один із ворожих загонів опинився під Почаєвом.

В цей момент один монах молився на горі. Татарин, в надії отримати невільника, підскочив до нього, але побачивши, що він старий і в пригоді не стане, шаблею відрубав йому голову. Чернець не помер відразу, а взявши в руки відняту голову, доніс її до монастиря, поклав перед чудотворною іконою Божої Матері й тільки тоді віддав дух свій Господу. Це видовище налякало загарбників. 

Вже у 1674 році один почаївський монах перебував у турецькій неволі. Чоловік не втрачав надії вибратися з неволі й щиро молився Пресвятій Богородиці в день її Успіння, і був чудотворним чином перенесений в монастир.

У Лаврі й понині екскурсоводи розповідають цю історію й зберігаються ланцюги, які сковували його руки. 

У 1675 році величезне військо турецького султана Магомета IV під керівництвом візира Кара-Мустафи увійшло на українські землі, знищуючи все на своєму шляху. П'ятдесятитисячна кіннота турків і татар підступила до стін незахищеного православного Почаївського монастиря. Допомоги не було звідки чекати, а тим часом турки пішли на штурм.

Ігумен монастиря отець Йосиф разом з братією і біженцями почали служити акафіст перед Почаївською чудотворною іконою Богородиці. У цей час над Свято-Троїцьким храмом з'явилася сама Богородиця з небесними ангелами й преподобним Іовом. Їх побачили й самі турки, і почали пускати стріли в небесних захисників, але стріли поверталися і вражали самих стрільців. Страх й хаос охопив загарбників, вони кинулися тікати.

[media=206890] [media=206880]

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень