По 13 тисяч євро компенсації: Польща заплатить за дії своїх прикордонників на українському кордоні

Польща програла в Європейському суді з прав людини

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі зобов’язав Польщу виплатити компенсацію чотирьом громадянам Таджикистану, які у 2016-2017 роках кілька разів намагалися потрапити до Польщі з території України.

Іноземці пояснювали прикордонникам, що на батьківщині їм загрожує переслідування з політичних мотивів. За словами чоловіків, Україна теж не була безпечною країною для перебування, оскільки у будь-який час їх могли депортувати. Однак попри наведені аргументи прикордонники відмовляли таджикам у реєстрації заяв і повертали їх на територію України.

Через постійні відмови чоловіки подали позов до Європейського суду з прав людини, який базувався на ст. 3 Європейської конвенції про захист прав людини:

«Ніхто не може бути підданий тортурам або нелюдському чи такому, що принижує його гідність, ставленню чи покаранню».

Таджики наголошували, що рішення прикордонників базувалися на політиці відмови у наданні притулку іноземцям зі східних країн.

 

Позивачі вказували на те, що Польща порушила положення Конвенції про захист прав людини, які забороняють колективне видворення іноземців.

 

Вони також стверджують, що рішення про відмову у в’їзді до Польщі було винесено негайно, чим було порушено їхнє право на оскарження.

За словами одного з іноземців, відмова Польщі у наданні притулку не дозволила йому приєднатися до дружини та двох дітей, які вже встигли отримати захист у цій країні.

У четвер, 4 квітня, ЄСПЛ підтвердив, що у справі було кілька порушень Конвенції з прав людини, і зобов’язав Польщу виплатити кожному з чотирьох чоловіків компенсацію в розмірі 13 000 євро (майже 56 тисяч злотих).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень