Платитимуть всі? Більшість студентів українських вишів хочуть перевести на контракт

У МОН пропонують змінити підхід до державного фінансування освіти

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Нова концепція передбачає, що випускники шкіл після проходження ЗНО або НМТ зможуть отримати державну підтримку у вигляді грантів на оплату навчання.

Розмір залежатиме від успішності та результатів оцінювання.

 

Водночас кошти не покриватимуть всю необхідну суму.

Іншими словами, студент буде контрактником, але матиме додаткове фінансування від держави на часткове закриття потреб. Причому сам вирішуватиме, в який університет вступити.

ЗВО може бути будь-якої форми власності – державної, комунальної чи приватної.

Як уточнив Михайло Винницький, державне замовлення існуватиме на деякі спеціальності, які точно знадобляться Україні. Мова про медиків, педагогів, інженерів тощо.

Що стосується економістів, соціологів, політологів, істориків та інших, то неможливо спрогнозувати, яка кількість фахівців буде потрібна Україні, оскільки наразі це визначається ринковими механізмами.

За розрахунками Міністерства освіти і науки, якщо вдасться реалізувати заплановане, то кількість випускників шкіл з державною підтримкою збільшиться на 30-40% орієнтовно. Хоч кошти і не покриватимуть повну вартість навчання.

Найближчим часом відповідна ініціатива трансформується у законодавчі зміни, які представлять на розгляд парламенту. У відомстві хочуть повноцінно запустити систему грантів уже наступного року, з вересня.

Раніше на цю тему ми писали у матеріалі:

Кінець бюджетному навчанню та пільг – в Міносвіти придумали альтернативу для студентів вишів

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень