Пеня за комуналку: коли і скільки доведеться платити рівнянам

І які послуги можуть відключити через борг

Рівняни сплачуватимуть пеню у разі заборгованості за комунальні послуги. Відповідна норма закону набула чинності з 1 травня.  Однак більшість рівненських підприємств-надавачів послуг ще не знають, коли саме розпочнуть штрафувати за борги. Зазначають, що чекають на роз’яснення. Визначився лише водоканал. Підприємство повідомило «Радіо Трек», що нараховуватимуть пеню вже з 21 травня, говорить заступник директора з комерційної діяльності «Рівнеоблводоканалу» Микола Ткачук:

- Гранична дата сплати за комунальні послуги для населення – 20 число, і 25 число – для юридичних осіб. Тобто пеня буде нараховуватися з наступного робочого дня за кожен день протермінування оплати. Це, відповідно, для населення – з 21 травня, а для юридичних осіб – з 26 травня.

У разі наявності пені при розрахунку за комунальні послуги першочергово гроші стягуватимуть на погашення штрафу, а потім – на оплату рахунку, пояснили у «Рівнеоблводоканалі».

Згідно з законом, пеня становитиме не більше 0,01% від суми за місяць.

Якщо борг, умовно, 5 тисяч гривень - штраф становитиме 50 копійок в день. При цьому, загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу, - йдеться у законі.

Попри невеликий розмір штрафних санкцій, їх нарахування має дисциплінувати споживачів, сподіваються комунальники. У «Рівнеоблводоканалі» зауважили, що йтимуть назустріч своїм клієнтам. У разі виникнення різних обставин (відрядження, хвороба, тощо), через які людина не встигає оплатити послугу вчасно, потрібно звернутися до підприємства, щоб вирішити проблему і запобігти нарахуванню пені.

Якщо не погасити борг протягом 30 днів з дня отримання попередження, надання послуги можуть обмежити, як ідеться в законі, за винятком електроенергії та газу.

Натисніть на скрін для збільшення

До речі, у «Рівнегазі» пояснити нову процедуру ще не можуть, бо поки жодних роз’яснень не отримували, кажуть у компанії.

Не нараховуватимуть пеню, якщо:

  • держава заборгувала за надані населенню пільги та житлові субсидії
  • споживачу заборгували зарплату, що підтверджено належним чином.

 

Важливо, що нарахування пені не буде автоматичним.

Відповідно до роз’яснень, опублікованих Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, усі умови та порядок застосування і оплати штрафів визначені у договорах про надання житлово-комунальних послуг.

В угодах «Рівнеоблводоканалу», які рівняни масово підписували торік, уже вказана норма про сплату пені. Передбачена пеня і у договорах нещодавно утвореної енергопостачальної компанії. У РОЕК повідомили:

Щодо побутових споживачів, то згідно з умовами укладених (публічних) договорів, що є типовими, рахунки за електроенергію мають бути оплачені до 20 числа місяця, наступного за звітним.

 

Наприклад, за спожиту електричну енергію у квітні клієнт має розрахуватися до 20 травня, за споживання у травні – до 20 червня.

 

Отже, вже з наступного робочого дня після цієї дати розпочнеться нарахування пені; щодо непобутових споживачів – визначається умовами конкретно укладеного договору згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією. 

Як пояснює Міністерство, нараховувати пеню за житлово-комунальні послуги надавачі можуть після 1 травня 2019 року виходячи з умов договорів.

При цьому пеня за несвоєчасну оплату за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утворилася з моменту підписання договору про надання комунальних послуг, а не лише за травень.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень