Пенсії у 2024 році: якими будуть виплати після індексації та перерахунку

Індексація у 2024 році буде відбуватися по-новому

Наступного року в Україні планується підвищення розмірів пенсій, що відбуватиметься у три етапи. Інформацію про те, на скільки збільшаться виплати та коли це відбудеться - розповів юрист.

Коли і яких підвищень очікувати

У наступному році в Україні підвищення пенсій відбудеться:

  • у січні та липні пенсію перерахують тим, хто отримує мінімальну виплату, та кому виповнилося 65 років і має повний страховий стаж (чоловіки — 35 років, жінки — 30 років);
  • у березні підвищення торкнуться усіх, чиї пенсії мають індексувати за планом, а також ті, хто отримує мінімальну і максимальну пенсію — у звʼязку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Індексація по-новому

Адвокат Іван Хомич звернув увагу на те, що наступного року індексацію проведуть по-новому:

  • єдиний соціальний внесок, який роботодавець сплачує до Пенсійного фонду, буде перерахований у бали, відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент.

Далі ці бали щороку будуть перераховуватися назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати.

Зверніть увагу! У січні та липні пенсію перерахують 65-річним пенсіонерам, які отримують мінімальну виплату і хто має повний страховий стаж.

Утім, нині досі немає відповідного урядового документа, який би розкрив деталі нового механізму. Тому прогнозувати, на скільки зростуть виплати – складно.

Яким саме буде механізм індексації наступного року, ми ще не знаємо. В уряді анонсували, що це буде нова система з урахуванням балів так званих. Але як саме це буде працювати, ми наразі не знаємо. Ми не знаємо відсоток, на який будуть підвищуватися пенсії.Попередньо, за чутками, це буде 16%, – розповів Іван Хомич.

Якою буде середня пенсія у 2024 році

За повідомленням в уряді, середня пенсія в Україні внаслідок нової індексації зросте до 6000 гривень. На думку економіста Андрія Новака, грошей у бюджеті на це вистачить.

Україна не тільки отримує військову допомогу, але й фінансову, яка в рівних пропорціях надходить на потреби Нацбанку, на поповнення золотовалютних резервів — через це у нас рекордні вони, близько 40 мільярдів доларів, – стверджує Андрій Новак.

Тобто, якщо в бюджеті на наступний рік закладено підвищення зарплат і пенсій, то навіть якщо дохідна частина не буде виконуватись у повному обсязі, навіть додатковий дефіцит бюджету – все одно нам будуть допомагати покривати наші партнери.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень