Пенсія за втрату годувальника: голова Пенсійного фонду назвав суму і вік, до якого вона виплачується

Життя в реаліях війни

Фото: Associated Press

Для родини втратити годувальника – це завжди велике горе та випробування, особливо під час війни.

Голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус каже, що звернень за призначенням пенсій на дітей у зв’язку з втратою годувальника, загиблого на фронті, збільшилось.

Він пояснив, що умови призначення, порядок обчислення та розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника за загиблих військовослужбовців визначено законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Право на отримання такої пенсії мають непрацездатні члени сім’ї загиблого, які були на його утриманні. Зокрема, дружина (чоловік), батько, мати, діти.

Дітям пенсія за загиблого батька призначається та виплачується по місяць досягнення віку 18 років, а якщо дитина навчається на денній формі навчання – до завершення навчання, але не довше ніж до 23 років.

 

Матері (батьку), дружині (чоловіку) загиблого, які досягли пенсійного віку, – довічно, а тим, які є особами з інвалідністю, – на весь строк встановлення інвалідності, – зазначив Євген Капінус.

Розмір такої пенсії визначається залежно від розміру грошового забезпечення загиблого годувальника, а також від кількості утриманців, яким призначено пенсію.

Розмір пенсії матері (батьку), дружині (чоловіку), дитині визначається як 70% грошового забезпечення годувальника.

 

Якщо право на пенсію мають двоє і більше дітей, її розмір – 50% грошового забезпечення загиблого годувальника на кожну дитину, - пояснив він.

Крім того, постановою уряду від 3 серпня 2020 року № 674 передбачено встановлення державної адресної допомоги членам сімей загиблих військових, смерть яких пов’язана з виконанням обов’язків із захисту держави.

Так, кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловікові) загиблого військового, незалежно від наявності інших членів сім’ї, надається адресна допомога у сумі, що не вистачає до 7 800 грн.

 

Якщо пенсія в разі втрати годувальника призначена на двох і більше дітей, адресна допомога встановлюється в сумі, що не вистачає до 6100 грн, на кожну дитину загиблого військового, - підсумував Євген Капінус.

Джерело: «ТСН»  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень