«Одна синиця з десяти переживає зиму, хоча це - зимуючий птах. А перелітні… » - рівненський орнітолог про лелек

Лелек рятувати таки варто

Соцмережі наповнені фотографіями лелек, які повернулися з настанням весни, однак застали зиму.

Люди непокояться долею птахів і намагаються рятувати їх від холоду, навіть заносячи їх до себе в оселі. Десятки тисяч користувачів поширюють відео порятунку птахів на Львівщині:

Крім того, у селі Птича, що на Дубенщині, на полі зібралися кілька десятків цих птахів, пише місцева журналістка Аліна Дубовська. Люди допомагають птахам їжею та соломою.

Якщо вірити орнітологам – місцеві правильно роблять, піклуючись про пернатих, на відміну від тих, хто підгодовує лебедів взимку.

Що варто робити лелекам в невесняну погоду, розказав рівненський орнітолог Василь Ільчук:

Коли сильні морози, то будь-які птахи, то така статистика – лише одна з десяти синиць переживає зиму.  Хоча це зимуючий птах. А перелітні… Птахи насправді не бояться холоду. Головне, щоб у них був доступ до їжі і вони переживають будь-який мороз. Ну, не -20, звичайно.

 

Щодо лелек, то я дивлюся, що зараз не настільки важка зима, аби вже так дуже переживати, адже є відкриті водойми, є там якісь проталини, де вони можуть собі корм здобувати. Утім, якщо ви знайшли групу птахів, які опинилися в полі серед снігів, то звичайно, бажано підгодовувати: це може бути риба, курячі голови – щось тваринне.

 

Скажу більше: днями спеціально поїхав на рівненське сміттєзвалище. Там завжди величезні маси птахів – і зимуючі, і мігруючі. Навіть влітку лелек там буває по 30 особин. Це птахи молоді, які не створюють пари. І вони там собі харчуються, адже є вдосталь їжі. І нині там всього чотири лелеки, це означає, що вони не прилетіли, аби рятуватися на тому поживному місці. Виходить, що їх ще так багато не прилетіло.

Я бачив повідомлення у Фейсбуці, що є в Дубенському районі зграї, також на річці Ікві.

 

Я знаю, що в Рівному прилетів птах на гніздо біля "Бабусі" на Чорновола. Там теж є такі притоки незамерзаючі, він там і харчується.

 

Підгодувати таких птахів можна, але обережно, не лякаючи. Вони тоді розлетяться і втратять більше енергії, що дуже погано. Тоді буде більше шкоди, ніж допомоги.

Якщо десь в полі зграя зупинилася, коли 30 особин на фотографії, то це мігруючі. Вони будуть далі летіти, але подекуди зупиняються. Якщо в полі, то бажано підготувати. Буває таке: прибуває на гніздо та сидить там і не злазить. Або злазить, але немає де харчуватися. Тоді можна довгою палицею доставити йому їжу в гніздо.

 

Найважча у нас зима була 2013-го року. Тоді були складні погодні умови, хуртовини. В птахів леденіли крила, і в нас фіксувалися випадки загибелі цих тварин. Зараз відносно спокійні погодні умови, тож поки птахи не гинули.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень