Ображають і вимагають гроші: що варто знати про «Сущность», де розміщують фото та відео підлітків

Йдеться про Telegram-канали у різних містах України

Фото ілюстративне, з мережі

В одній з батьківських груп у Facebook з’явилося повідомлення про появу в онлайн-просторі Telegram-каналів, що у своїй назві містять слово «Сущность…»

Допис містить заклик до правоохоронців знайти творців груп, до яких долучаються тисячі підлітків. Тим часом у цих Telegram-спільнотах виставляють фото підлітків, додають до них образливі підписи, навіть із закликами завдати кривди.

Розслідування діяльності такої спільноти у Дніпрі журналістами Дніпро оперативний показало, що  адміни каналу безплатно розміщували надані користувачами фото підлітків і додавали до них образливі підписи. А ось видаляли такий контент вже за гроші.

Зокрема, журналісти Дніпра Оперативного поспілкувалися з батьками та вчителями дітей, які постраждали від цифрового насилля та дізналися, яку кримінальну відповідальність може отримати адміністратор каналу.

Марія Іванівна, мама постраждалої від булінгу дитини, розповідає, що хтось замовив пост про її доньку, туди виклали фото та образливо підписали.

Жінка була в шоці, коли це побачила. Потім у неї почали просити гроші за видалення, і мама дитини погодилася, бо не бачила іншого виходу. 

Варто сказати, що дуже швидко канал здобув велику кількість підписників та його почали активно обговорювати на вулицях та у школах. Для обробки замовлень з’явився бот, почали змінюватися адміни, можна було побачити рекламні оголошення від брендів одягу.

Обличчя з фото приховане редакцією Радіо Трек. Це один з найменш образливих підписів під фото, розміщених у каналі Сущность Киева 2024

Вчителька Оксана розповідає, що якось на перерві почула, що діти обговорюють цей чат та попросила його показати.

Вона впізнала там багато дітей зі своєї школи та з сусідніх, тому жінка одразу пішла до директора, щоб якось вирішувати це питання. Директор звернулася до кіберполіції. 

 

Що каже психолог?

Наслідки булінгу можуть бути трагічними. Психолог Регіна Голуб розказала про можливі причини виникнення такого онлайн цькування та надала свої поради батькам, дитина яких опинилась у подібній ситуації.

За словами жінки, батьки не можуть все проконтролювати, але у такому випадку краще змінити соціальну групу, тобто повести дитину на якийсь гурток, повести її в якісь психологічні групи, які не розбираються з проблемами, а просто розважають, в якій вона отримує інший зворотний зв'язок.

Як з цим боротися?

Не слід забувати і про юридичний аспект кібер-булінгу.

Адвокат радить все зафіксувати, зробити скрін, де булять дитину, також де вимагають гроші, щоб прибрати пост.

 

Крім того, варто відвести дитину до психолога, та взяти медичний висновок, бо частіше за все такі випадки дуже сильно б’ють по моральному стану дитини.

 

З цими доказами звернутися до поліції, буде відкриватися кримінальне провадження.

 

Далі треба подати слідчому клопотання, щоб він призначив психологічну експертизу і пройти ще одну психологічну експертизу в межах кримінального провадження.

У результаті Дмитро Данченко, начальник відділу організації технічного супроводження управління протидії кіберзлочинам Дніпропетровської області, заявив, що завдяки оперативній реакції батьків та вчителів силами кіберполіції телеграм канал «Сущность Днепра» було заблоковано.

Втім такі групи продовжують існувати в інших українських містах.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень