Обов’язкову повірку лічильників повернули. Як тепер змінилися умови

Це необхідно зробити за три місяці після завершення опалювального періоду

В Україні повернули обов’язкову повірку лічильників води, газу та електроенергії. Влітку набрала чинності постанова Кабміну № 440 «Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного та надзвичайного стану» № 440 від 07 квітня 2023 року.

Тож споживачі, у яких настав термін повірки лічильників, мають це зробити протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду.

Споживачі, які не проведуть вчасно повірку приладів обліку, платитимуть за спожиту послугу за нормами споживання. Зазвичай, це більше, ніж по лічильнику. Лічильники газу та електроенергії комунальники перевіряють самостійно та за свій кошт.

Щодо приладів обліку тепла, то тут ситуація різниться, одні компанії перевіряють лічильників самі, окремі ОСББ та управлінські компанії змушують замовляти послугу у сертифікованих компаніях, а люди платять за це зі своєї кишені.

Витрати, пов’язані з повіркою, ремонтом, монтажем та демонтажем лічильників води, не входять до складу тарифу на воду, як це було колись. Тепер відповідальність за повірку та обслуговування приладів обліку лежить на плечах споживачів. Про це йдеться у Законі «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» № 2119-VIII від 22 червня 2017 року (у редакції від 9.06.2018). І оплата за повірку водомірів залежить від виду договору між споживачем та постачальником послуги.

  •  Якщо у споживача укладено прямий договір із постачальником води (індивідуальний), то за повірку платить сам споживач. Вартість робіт із повірки, демонтажу та монтажу водомірів Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, встановлює окремо для кожного водоканалу.
  •  Якщо співвласники багатоквартирного будинку не мають індивідуальних договорів про водопостачання, повірка здійснюється постачальником комунальної послуги коштом внесків на абонентське обслуговування.

Важливо

Для споживачів, які проживають на тимчасово окупованих територіях, продовжують діяти норми про припинення повірки лічильників на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування.

Для споживачів, які проживають у зонах можливих або активних бойових дій, терміни повірки лічильників відкладаються на період до шести місяців із дати завершення або припинення бойових дій.

Джерело: На пенсії

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень