Нові вікна, встановлені в освітніх закладах Рівного, не відповідають вимогам

Така ситуація склалася у всій країні через неправильну політику держави у напрямку енергоефективності

Фото ілюстративне

Аби уникнути таких ситуацій в майбутньому, для завгоспів рівненських освітніх закладів провели семінар з енергоефективності. Експерт «Західно-Українського регіонального навчального центру» Дмитро Марусич, який спільно з міськрадою розробляв план дій сталого енергетичного розвитку Рівного, розповів про головні помилки, допущені під час робіт, спрямованих на енергозбереження.

З його слів, аби уникнути зайвих фінансових витрат, перед початком модернізації необхідно провести аудит і моніторинг, щоб розуміти, в чому саме проблема і де втрачається тепло. І лише після цього проводити будівельні роботи. Але максимального результату, тобто економії у використанні енергоносіїв, можливо досягнути лише у разі комплексного підходу, говорить Дмитро Марусич:

 

 

- Якщо ми говоримо про збереження теплової енергії – це є комплексна модернізація шкіл та садочків, оскільки це є цілий етап, не лише вікна поміняти чи дах. Це і правильні проектні рішення, це відповідні матеріали, відповідна якість робіт. Тому що все, що до цього часу робилося в нас в країні в напрямку енергоефективності, було не надто ефективно.  

Зокрема, експерт розкритикував масову заміну вікон у школах та садочках, яку було розпочато кілька років тому. Адже вони не відповідають вимогам в нашій кліматичній зоні, де енергоефективними є, щонайменше, трикамерні вікна. Простіше кажучи, користь від них майже така ж, як і від старих дерев’яних вікон. До речі, використання пінопласту в утепленні шкіл і садочків взагалі заборонено.

Звернув увагу експерт і на клаптикове, тобто, часткове утеплення фасадів будівель, це вже більше стосується багатоповерхівок. В такому разі, з його слів, стіни можуть зайтися тріщинами.

Дмитро Марусич зауважує, що навіть після реконструкції об’єктів робота не закінчується, оскільки ще варто проводити заходи, спрямовані на зміну поведінки людей і навчати їх правильно і економно використовувати ресурси. Не обійтися і без поточних ремонтів, одразу, як виникає така потреба. Бо якщо ігнорувати незначні проблеми, наші будівлі знову повернуться в первісний стан.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень