Нові умови для спрощенців. В Україні готуються до реформи оподаткування ФОПів

Другу і третю групу ФОПів об’єднають в одну

У 2025-2027 роках в Україні запланована реформа спрощеної системи оподаткування. Уряд днями затвердив Національну стратегію доходів до 2030 року (НСД). Це детальний план, що описує основні напрями, де Україна буде нарощувати здатність жити власними внутрішніми ресурсами.

Спрощена система передбачає перехідний період впродовж трьох років. Ставки єдиного податку для юросіб третьої групи поступово збільшать до рівня звичайної ставки податку на прибуток (18%).

Розмір ставок ще підлягає обговоренню й уточненню, але головна мета заохотити юросіб до поступового переходу на загальну систему оподаткування. Уже після завершення перехідного періоду юридичні особи не зможуть використовувати спрощену систему оподаткування.

Другу та третю групи ССО для ФОП об’єднають в одну групу. Для цієї групи працюватиме диференційована шкала ставок від мінімальних 3%, для торговельної діяльності, до 17%, для низки послуг. Використання розрахункових апаратів для цієї групи буде обов’язковим.

Зміняться правила і для ФОПів першої групи. Перелік видів діяльності суттєво переглянуть, аби виключити з нього високомаржинальні бізнеси. Фіксований податок скасують, натомість зʼявиться ставка з фактично отриманого доходу.

Для селянських фермерських господарств (фізосіб), які залишаться в режимі четвертої групи, базу оподаткування буде розширено починаючи з року, коли в Україні запровадять оподаткування землі на основі її масової оцінки. Для виробників сільськогосподарської продукції (юридичних осіб) ставки єдиного податку протягом трьох років підвищать до рівня ставки податку на прибуток у 18%.

Виключення, які зараз дозволяють не здійснювати облік та документально підтверджувати походження товарів в реалізації, скасують. Далі вимоги до обліку буде максимально спрощеним, але обов’язковим незалежно від організаційно-правової форми та/або виду діяльності платника.

Джерело: Forbes 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень