Невже в Україні все може подешевшати на 10%? Ставку ПДВ планують зменшити

І запевняють, що це не вплине на плани щодо євроінтеграції  

Ставку ПДВ в Україні й справді можуть зменшити. Це податок, який платить кожен. Зверніть увагу на чек з магазину у вашій кишені – під сумою покупки вказано ПДВ 20%. Тобто 20% у сумі вашого чека – це податок. Він може бути меншим, і якщо пояснювати так примітивно – то й кінцева сума у чеку має бути меншою.

Наразі в Україні працюють над кількома варіантами відповідності вимогам ЄС про мінімальну ставку податку на додану вартість в розмірі 15% навіть за умови лібералізації податкової системи та зниження податків до рівня 10%.

Перший шлях такий: ми повідомили представників ЄС про те, що хотіли б на перехідний період попросити ставку ПДВ в розмірі 10%. ПДВ – це, по суті, податок на споживання, і у нас зараз із цим складнощі, тому потрібний якийсь імпульс.

 

Але водночас ми зобов’язуємось прибрати всі пільги по ПДВ, які діють на сьогодні, бо окремі позиції оподатковуються по 7%, а деякі взагалі звільнені від сплати ПДВ, - заступник керівника Офісу Президента з питань економіки Ростислав Шурма.

За його словами попередньо Єврокомісія надіслала сигнал про готовність піти на таке виключення. Але якщо таке рішення заблокують у ЄС, Мінекономіки має ще один варіант. Йдеться про встановлення на необхідному (15-20%) рівні базової ставки ПДВ та одночасному введені окремої, більш ліберальної ставки на більшість товарних позицій.

Ми не хотіли б так робити, бо один з головних принципів нашої податкової реформи – це її антикорупційність. За 30 років сформувалася величезна інфраструктура оптимізації податків.

 

І якщо ми залишимо якість лазівки в законодавстві, одна схема просто зміниться на іншу, і ми отримаємо ті самі оптимізації в рамках різних ставок ПДВ. Нам потрібно зупинити «попит» на ці послуги, прибрати економічну доцільність оптимізації податків, - пояснює Шурма.

Для того, аби все запрацювало, доведеться паралельно змінити архітектуру оподаткування та збалансувати фінансову систему. Зокрема скасувати пільги на видобуток корисних копалин та переглянути акцизи.

Як ми бачимо, зараз три базові податки – на доходи фізичних осіб, на додану вартість і на прибуток, тобто на інвестиції, – є доволі високими навіть порівняно з Європейським союзом.

 

Однак податки по позиціях «шкідливого споживання», тобто алкоголь, тютюн, паливо, екологічне забруднення, є досить низькими. Ми хотіли б бачити підвищення цих податків, - пояснює заступник керівника ОП.

Антикорупційна податкова реформа, яку пропонує Офіс Президента, має лібералізувати фіскальну систему та знизити податки на доходи фізичних осіб, на прибуток та на додану вартість до 10%. Натомість скасувати всі податкові пільги та посилити відповідальність за порушення податкового законодавства.

Джерело: Цензор.нет

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень