«Не сьогодні, то завтра до вас прийде інспектор перевірити, чи оформлені працівники»

Депутати міськради Рівного Сергій Васильчук, Богдан Гапяк та Мар'ян Года взяли участь у пресконференції, присвяченій нелегальному працевлаштуванню та виплаті зарплати у конвертах

На Рівненщині продовжуються перевірки у сферах торгівлі, громадського харчування та інших на предмет наявності неоформлених працівників. Їх проводять за дорученням Прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

Про це розповів під час пресконференції, присвяченій нелегальному працевлаштуванню та виплаті зарплати у конвертах, начальник управління Держпраці Рівненщини Юрій Наконечний.

Він також нагадав, що на початку лютого були підписані і офіційно оприлюднені зміни до Кодексу законів про працю, якими значно зменшили фінансову відповідальність роботодавців за порушення трудового законодавства:

Якщо ми мали 30 мінімальних зарплат за допуск до роботи працівника без належного оформлення трудових відносин, то нині це - 10 мінімальних зарплат (розмір мінімальної зарплати нині - 4 723 грн, отже тепер штраф - 47 230 грн) .

 

Так само за недопущення до перевірки з питань легалізації трудових відносин дещо зменшено розмір фінансової відповідальності - до 75 тисяч гривень.

Юрій Наконечний також підкреслив, що вже спостерігається позитивна тенденція щодо збільшення офіційно зареєстрованих працівників. Хоча досі буває, що працівники скаржаться, що роботодавець не хоче їх оформляти.

Тому наша мета - вчергове наголосити роботодавцям і донести необхідність оформлення трудових відносин, - підкреслив він.

«Неоформленого продавця роботодавцю навіть проблема притягнути до відповідальності, якщо він скоїв крадіжку»

 

Бо треба звертатися у поліцію. А в такому разі з’ясується, що трудової угоди з працівником укладено не було. І прийдуть з перевіркою з контролюючих органів і покарають фінансово.

Про це розповів заступник міського голови Рівного Сергій Васильчук. За його словами, завдяки постійній роз’яснювальній роботі міської влади у цьому напрямку торік у місті було офіційно працевлаштовано до 1000 людей. Допомогли і цьогорічні заходи.

Говорить Сергій Васильчук:

Ті заходи, що ми зробили з інспекцією праці й іншими контролюючими органами з 27 січня по 3 лютого, було перевірено у Рівному понад 323 суб’єкти, тобто відвідали і провели роз'яснювальну роботу, то після цього в ДПА Рівного звернулися 792 людини за оформленням трудових відносин.

Сергій Васильчук

Сергій Васильчук пояснив, що навіть якщо всі ці люди задекларують мінімальну зарплату, то це приблизно в місяць десь 630 тисяч гривень додатково у бюджет міста податку на доходи фізичних осіб і десь приблизно 820 тисяч гривень єдиного соціального внеску, а в рік це 8 мільйонів гривень - першого і 10 мільйонів - другого.

«Без сплати податків не буде якісних доріг»

 

Про це заявив співвласник Рівненської фабрики нетканих матеріалів, голова громадської ради при Головному управління Державної фіскальної служи Рівненщини Богдан Гапяк:

Податки повинні платити всі. Всі ми хочемо їздити по хороших дорогах, отримувати нормальну освіту, отримувати хорошу медичну допомогу. Без наповнення бюджету чудес не буває.

 

Не буде пенсії, якщо не платити ЄСВ (єдиного соціального внеску). Не будуть в місті ремонтуватися дороги і те, що я сказав, якщо не буде сплачуватися у повному обсязі ПДФО (податку на доходи фізичних осіб).  

Богдан Гапяк

За словами Богдана Гапяка, видно, в Україні неправильне податкове законодавство, бо при правильному податковому законодавстві податки повинні хотіти платити всі. Як приклад навів Данію, де при високих податках громадяни добре розуміють, який соціальний захист і якість життя отримують.    

«Той, хто не платить податки – підриває економіку сусіда»

 

У цьому переконаний директор Рівненського пивзаводу, голова Рівненського відділення Асоціації платників податків України Мар’ян Года. Адже бачить такі приклади у промисловості, зокрема у сфері свого виробництва.

Говорить Мар'ян Года:

Заходить сюди конкурентна продукція, зокрема пиво по ціні 70% від ринкової. Не може бути такої ціни, тому що в  ціні пива орієнтовно 70% - це собівартість, 30% - податки. Його завозять за 1000 кілометрів з інших регіонів України. Ми втрачаємо ринки. Представники цього нечесного бізнесу реально підривають економіку сусіда.

Мар'ян Года

Хоча в українців не заведено скаржитися на сусіда, але з цим, вважає Мар’ян Года, треба боротися. Та й ті ж підприємці, які збагачуються, не сплачуюучи чесно податків у бюджет за своїх працівників, водять дітей  у школи, їздять дорогами. А саме з бюджету надаються кошти на утримання і шкіл, і доріг тощо.  

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень