Не хотів в «учебку», підеш у тюрму: на Рівненщині шукають понад два десятки призовників

Трьох призовників, які не з’явились на пункт збору під час весняного призову, засудили до тюремного терміну. Ще 23 строковики нині у розшуку.

Правохоронці відкрили 26 кримінальних проваджень.

Про це розповів заступник військового комісара Рівненської області Андрій Купчак:

У нас 26 юнаків не прибули на відправку на обласний збірний пункт у війська. На цих всіх юнаків були передані документи до відповідних органів Нацполіції. За результатами розслідування трьох призовників засудили до позбавлення волі з випробувальним терміном до трьох років. По інших 23-х нині триває слідство. Так що призовникам є адміністративна і кримінальна відповідальність.

У військовому комісаріаті припускають, що ці люди переховуються чи просто втікають з країни. Військовий комісар Рівненської області Михайло Гнатів так коментує цю ситуацію:

Вони ухиляються, вони ховаються або просто виїжджають за кордон. Законодавство їм дозволяє спокійно перетнути кордон. Якби закон змінили, так як наприклад змінили для тих, хто не платить аліментів, то був би результат. От уявіть собі, комісар приходить додому, виходить до нього матір і каже, що сина немає вдома. А от сільський голова знає, що він удома, і саме цей посадовець має забезпечити явку призовника у військовий комісаріат.

До слова, повістку строковику мають вручати представники органів місцевого самоврядування, аби військові не влаштовували так звані «облави». Йдеться про ситуації, коли призовникам комісари вручали документи на різних масових заходах, святкуваннях чи навіть концертах.

Зауважимо, що від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни певних категорій:

  • які визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час;
  • які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;
  • які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів;
  • батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов'язаних. Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати;
  • які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання;
  • яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень