Не-Безпечне Рівне: пояснили, чому укриття закриті і хто їх має відкривати (ФОТО/ВІДЕО)

А російські ракети і далі літають над містом

На фото - дідусь над тілом онуки, яка загинула у Києві під час повітряної тривоги просто під дверима укриття, яке було зачинене

Понад рік в Україні триває повномасштабна війна, а у Рівному і досі не навели порядок з укриттями. Напередодні ввечері під час сигналу повітряної тривоги рівнянка не змогла потрапити у сховище на Соборній, 57, бо воно було закрите.

Відео опублікували у телеграм-каналі Рівне-1283.

Жінка під час тривоги прийшла до укриття, але там її чекали лише зачинені двері.

Укриття перебуває на балансі Управління комунальної власності і представники ОСББ не зобов’язані його відчиняти, пояснив Радіо Трек голова спілки мешканців будинку Юліан Іващенко. Ба більше, він зауважив, що укриття і досі не придатне для перебування там людей. Попри те, що на ремонт з міського бюджету витратили понад пів мільйона гривень, а там досі немає ні світла, ні води.

Його не відкриває міська рада, адже воно не наше. Укриття закріплене за Управлінням комунальної власності. Особа, яка має його відкривати, не встановлена.

 

Укриття непридатне до використання.

 

Там немає електрики, відсутній договір на водопостачання та водовідведення. Хоча там провели ремонт, зробили вентиляцію, але питання зі світлом та водою не вирішили. Та й ремонт – неякісний, на стінах грибок, а на нього витратили 600 тисяч гривень.

 

Щодо ситуації з жінкою, яка не змогла зайти в укриття, то виглядає не дуже зрозуміло. У мене є ключі від укриття, жінці, яка не мешкає у нашому будинку, пропонували телефонувати до мене, щоб я їй відкрив укриття, але вона хоче, щоб їй дали ключ.

 

Я не можу нікому дати ключ, бо там у підвалі наше обладнання для обслуговування будинку – лічильники, тепловузол тощо.

 

Наші мешканці в це укриття не ходять, вони зазвичай спускаються у наш підвал, або перебувають у квартирах між двома стінами.

Ситуація з укриттями у Рівному – складна і відповідальність за доступ до сховищ влада хоче перекласти на самих рівнян, каже голова голів ОСББ Галина Похильчук:

Міська рада нічого не робить щодо укриттів.

 

ОСББ відношення до міської ради, комунальних підприємств, власності військових не має.

 

Ну, другий рік повномасштабна війна, а міська рада нічого не робить з укриттями для містян.

 

Щодо протирадіаційного укриття на Соборній, 57, то воно не належить ОСББ. Тож очевидно, що голова ОСББ не повинен відкривати укриття у будь-який час доби. 

 

У Рівному взагалі люди самостійно на початку війни складалися грошима і облаштовували деякі укриття самостійно. Люди розуміли, що треба облаштувати укриття. 

 

 

Але питання з укриттями і їхнім доступом має вирішити міська влада і не треба перекладати цю відповідальність на голів ОСББ.

Проблема дійсно є, каже керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Рівнеради Андрій Бернацький. Укриття на Соборній, 57 закріплене за Управлінням комунальної власності і представники фізично не встигають відкривати, бо у них на балансі близько трьох десятків сховищ.

- Тож наразі ми шукаємо шляхи вирішення ситуації, зокрема, проводимо бесіди з головами ОСББ, але охочих взяти на себе відповідальність і відкривати укриття у режимі 24/7 поки небагато. На зустріч деякі голови ОСББ взагалі не прийшли, - каже Андрій Бернацький.

Загалом у Рівному у переліку є 190 спеціалізованих укриттів, з них кілька — не існують фізично, бо вони були продані з приміщеннями і знесені. З тих, що лишилися, придатних лише трохи більше ніж 120 сховищ. Також у Рівному облаштували близько сотні найпростіших укриттів у підвалах багатоповерхівок. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень