Назвали тергромади Рівненщини, де найчастіше діти хворіють на кашлюк. Більшість були невакциновані

Цифри шокують

На Рівненщині стрімко погіршується ситуація з поширенням кашлюка. За січень-лютий інфекцію підхопили 111 дітей. До прикладу, за весь минулий рік зафіксували 139 випадків захворювання, а у 2022-му році кашлюк діагностували лише в однієї дитини.

Найбільшу кількість хворих зараз реєструють у Старосільській тергромаді на Сарненщині, Зорянській, що неподалік Рівного і Каноницькій у Вараському районі.

Основна причина спалаху захворюваності – це ігнорування вакцинації, адже більшість інфікованих не були щеплені, повідомили у Рівненському обласному центрі контролю і профілактики хвороб.

Торік проти кашлюку вакцинували лише 53% дітей віком від 1 року і ревакцинацію отримали 75% дітей від 2-х років.

Фахівці зауважують, що кашлюк – це вкрай заразне захворювання. В інфікованих — напади кашлю тривають протягом 4-8 тижнів. Торік через ускладнення помер 3-місячний хлопчик.

Довідка

Для вакцинації дітей проти кашлюку можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі вбиті клітини збудника кашлюку, а АаКДП містить безклітинний, або ацелюлярний, кашлюковий компонент.

Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця, проте існують дослідження, які демонструють перевагу АКДП-вакцини у формуванні тривалого імунітету від кашлюку. Тому ВООЗ рекомендує країнам з низьким рівнем охопленням щепленнями (до яких, на жаль, належить і Україна) використання вакцини з цільноклітинним кашлюковим компонентом (АКДП).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень