Найдешевше нищити окупантів дронами – підрахував Forbes (Інфографіка)

А найдорожче – Javelin

За підрахунками журналістів Forbes, знищення російських солдатів та техніки цивільними дронами у рази дешевше, порівнюючи з використанням для цього військових Switchblade 300, мінометів або артилерії.

Високоточна зброя НАТО має кращі характеристики, є більш ефективна, та занадто дорога і в обмеженій кількості.

Знищення живої сили ворога

Скидання боєприпасів з дронів є ефективним і водночас ефектним способом нищення окупантів. У випадку влучання у групу рашистів – в рази дієвіший.

Середня вартість ураження однієї цілі за допомогою цивільного БПЛА – близько $660, за умови 50% влучань в ціль. Сюди входить ціна боєприпасу ($50–100) і частина вартості дрона, оскільки в бойових умовах вони недовговічні.

 

Середня ціна цивільного дрона з механізмом скидання – $3000–5000. Одного «мавіка» вистачає приблизно на 10–20 вильотів (залежно від досвіду оператора, глибини роботи дрона й активності засобів РЕБ). 

 

Знищення або серйозне поранення військового РФ обійдеться уряду Росії в середньому в $60 000 (вартість компенсації за загиблого або пораненого бійця), – пише Forbes.

Відтак за висновком видання, використання безпілотника для ураження живої сили приблизно в 90 разів дешевше, ніж втрати, які він приносить російській армії.

Інфографіка Forbes

Та коли негода, нищити піхоту московитів зручніше мінометами та артилерією.

Артилерійський осколково-фугасний снаряд калібру 155 мм здатний вразити живу силу в радіусі 50–150 м. Міна калібру 120 мм має радіус ураження 25–40 м. 

 

Проте і відсоток влучання у них значно нижчий. 

У міномета 120 мм на 8 км кругове ймовірне відхилення становить 160 м. Американська гаубиця М777 має відхилення 95–275 м, залежно від відстані, – пише Forbes.

Тобто для ураження однієї ворожої цілі знадобиться до 20 пострілів з міномета і 10 пострілів з гаубиці. Знищення групових цілей в рази збільшує шанси на влучання. 

Знищення легкої бронетехніки армії рф

Для знищення бронетехніки окупантів ефективними є FPV-дрони і важкі вантажні дрони. Вартість їх застосування є на порядок нижчою за інші засоби ($2000–2600).

Американський баражуючий боєприпас Switchblade 600 (старший «брат» Switchblade 300) і високоточні снаряди Excalibur є найбільш точними і надійними засобами. Але такі снаряди виготовляють лімітованими партіями, вартість одного снаряду – $75 000–120 000.

 

Вартість знищення одиниці бронетехніки класичною артилерією приблизно в два рази дешевша за дорогі американські засоби. Excalibur частіше бережуть для більш дорогих цілей, таких як танки, ППО і артилерія ворога, – пише Forbes.

Інфографіка Forbes

Знищення ворожих танків 

Знищення танків дронами  – найважче завдання для засобів ураження. Складно підрахувати наскільки значними є пошкодження та їх знищення.  Тому Forbes їх до інфографіки не включив.  

Найдешевшими та найефективнішими у знищенні танків називають українські комплекси «Стугна» і «Корсар» ($55 000).

Вартість однієї ракети комплексу «Стугна» – $20 000–50 000. На навчаннях «Стугна» показувала влучання в ціль у 89%. Але її ефективність залежить від майстерності оператора і умов стрільби. Час супроводження ракети оператором – 10–20 с (залежно від відстані), у випадку, якщо розрахунок працює під обстрілом, влучити в ціль стає значно складніше.

 

Інший важливий момент – у яку саме частину танка влучає ракета, адже не кожне влучання означає гарантоване знищення цілі, – зазначає Forbes.

Інфографіка Forbes

Найдорожчою зброєю  Forbes  називає ПТРК Javelin. Він використовує значно сучаснішу систему «вистрелив і забув», що мінімізує час прицілювання і вражає танк у найменш захищене місце – башту.

Вартість американського комплексу в рази вища. Середня ціна знищення цілі за допомогою Javelin – близько $200 000 (середня вартість російського танка – $1,5 млн). І це найдорожчий спосіб знищення техніки у списку.

 

Окрім Javelin, ЗСУ використовують дешевші західні комплекси, зокрема американський TOW (удвічі дешевший за Javelin), – пише Forbes.

Додамо, що ЗСУ використовують й більш дешеві західні комплекси.

Джерело «Forbes»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень