Найбільшу в історії перемогу над московським військом пропонують святкувати у Рівному

Йдеться про битву під Оршею

У Рівному планують започаткувати Східно-Європейський фестиваль - до річниці найбільшої в історії перемоги над московитами. 

Йдеться про би́тву під О́ршею, яка відбулася 8 вересня 1514 року між 15-тисячним військом під командуванням князя Костянтина Івановича Острозького (на той час Гетьмана Великого князівства Литовського) та московським військом.

Про часи славетного правління князя Острозького відомо надзвичайно мало. Як зауважують історики, 200 років саме цього періоду випали з історії усієї України. Сучасне Рівне, яке на той час було складовим надзвичайно могутньої держави, не акцентує на цьому уваги. А дарма – зауважує художник-реставратор Державного Острозького заповідника, історик та колекціонер Микола Бендюк:

- XVI століття – період битви під Оршею – майже немає реконструкторів, і це складно зробити з нуля. Коли ми говоримо про історію Рівного і ті 200 років, в які були князі Острозькі, вони випали, так само XVI століття з історії України випало. І наша еліта XVI початок XVII століття, вона просто пропала. І тому нам зараз треба пропагувати це, що це наша історія, не віддавати князів Острозьких литовцям, полякам чи білорусам. Тобто, нам треба ще культивувати свою історію еліти.

 

До прикладу, у Литві річницю битви під Оршею відзначають на державному рівні. Натомість у нас, традиційно, через брак фінансування, 500 років з часу славетної події організовувала ініціативна група «Слава князів Острозьких. 500-річчя перемоги під Оршею» своїм коштом - в Острозі.

Це величезне полотно художник та кращий іконописець Східної Європи Юрій Нікітін писав у прямому ефірі. Онлайн трансляція велася на YouTube.

 

 

Тож у 2017 році громадська організація «Слава князів Острозьких. Перемога під Оршею» пропонує міській владі взяти на себе організацію відзначення річниці. Проект напередодні захищали у рамках оголошеного міською владою конкурсного відбору «Рівне – місто унікальних подій». Бажана фінансова підтримка від міської влади – 110 тисяч гривень. Чи готова на це міська влада – відповідь пообіцяли надати через кілька днів.

За ці кошти до 503 річниці битви у 2017 році у Рівному планують встановити пам’ятний камінь князю Острозькому на місці розташування його замку, де пізніше з’явився замок князів Любомирських. А в майбутньому – і зведення пам’ятника.

Утім, ідея громадської організації набагато ширша – це відтворення історичної битви.

Але у такому разі рахунок йде вже на сотні тисяч доларів. Ще більша складність полягає у тому, що реставраторів цієї доби надзвичайно мало. Тож цьогоріч планують відтворити лише сюжет – спасіння чудотворної родинної ікони князів Острозьких - Межирицької ікони Богородиці, яку Костянтин Острозький замовив після битви під Оршею.

Між тим Микола Бендюк каже, що кількість його історичних публікацій на цю тему дозволяє видати книгу. Орієнтовна вартість тисячі примірників – 25 тисяч гривень. Це проект освітній і на першому етапі авто хотів би, щоб ця книга з’явилася у всіх бібліотеках Рівненської області, а також дарувати її як сувенір на згадку для поважних гостей міста. Утім, коштів на видавництво книги теж поки немає.

Тим часом, ініціативна група планує звертатися і в Міноборони, Мінкульт та Міносвіти, аби отримати державну підтримку для започаткування відзначення історичної події на теренах Рівного.

До слова, громадська організація має свій сайт. А білоруський гурт написав пісню про славетну битву. Її громадська організація взяла собі за гімн.

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень