«Область «зливають», - громадські активісти Рівненщини про роздачу бурштинових земель

Проти роздачі земель у північних районах області приватним фірмам для видобутку бурштину виступили громадські активісти Рівненщини

Це (справа наліво на фото вгорі) голова ГО  «Сотня майдану», депутат Зарічненської районної ради Анатолій Полюхович і члени громадської ради при Рівненській облдержадміністрації Любов Українчук, Віктор Стрихарчук, Василь Сойко.

Вони напередодні завтрашньої сесії Рівненської облради скликали прес-конференцію, щоб озвучити головну вимогу до обласних депутатів: не надавати дозволи на видобуток бурштину приватним фірмам до прийняття закону про легалізацію його видобутку. Адже, за словами активістів, фірми, яким надають землі, зовсім нічого за це не платять у бюджет, або платять мізер. В той же час на Рівненщині стільки є покладів бурштину, що якби видобуток вели легально, то можна було б уже за рік погасити зовншіній борг держави, підвищити пенсії, зарплати тощо. 

Далі розповідає депутат Зарічненської районної ради Анатолій Полюхович:

Фірма "Сонячне ремесло" у Володимирецькому районі Рівненської області працює вже десять років. І на обласній раді, коли ми задали запитання: «Ті фірми, які працюють ( от ви хочете віддати наш бурштин), що вони сплатили у бюджет?». То нам сказали, що 2 мільйони гривень «Сонячне ремесло» ЛИШЕ МАЄ СПЛАТИТИ. Ви розумієте чи ні? Людина за день, як натрапляє на жилу, 2 мільйони гривень виймає одною помпою. А тут за стільик років. Ще один приклад – фірма «Укрбурштин», маючи ділянку на бурштинових землях біля Клесова понад десять років, умудрилася стати банкротом. А фірма «Редмет», якій надали 1000 гектарів для видобутку бурштину у Дубровицькому районі, у бюджет тутешньої Селецької сільради заплатила лише 10 тисяч гривень.

Нові фірми, вважає Анатолій Полюхович, якщо отримають землю, так само нічого не нададуть у бюджет. А чому їм йдуть назустріч, пояснив так:  

Який вони вплив мають на депутатів – ми можемо здогадуватися, скільки їм заплатили – можемо здогадуватися. Але депутати розуміють, що гроші не попадуть в нашу область і в Україну. І все одно надають дозволи і «зливають» нашу область.

Окрім цього, Любов Українчук розповіла про випадок у селі Ясинець Дубровицького району, коли працівники «Редмету» стріляли по селянах з автоматів Калашникова. А коли разом з поліцією, яка на виклик приїхала через 2 години, Любов Українчук зайшла у приміщення фірми, то там, за її словами, було аж ніяк не обладнання для геологорозвідки, а понад десяток  мотопомп, екскаватор тощо. Тобто, стверджували активсіти, фірми ніхто не контролює, не перевіряє, яким обладнанням працюють, чи справді геологорозвідку проводять, чи нелегальними способами видобувають бурштин.

Скаржилися громадські активісти також, що до фірм, яким надають землю, причетне колишнє і  нинішнє керівництво області. А Любов Українчук розповіла, що їй погрожували через те, що порушує таку проблему і навіть спалили автомобіль.

Тож громадські активісти закликали мешканців північних районів області приїхати разом зі своїми депутатами на завтрашню сесію Рівненської облради і не дозволити роздавати приватним фірмам бурштинові землі. Перед сесією Анатолій Полюхович пообіцяв провести віче, яке розпочнеться о 10 годині. Прийти на нього він також закликав молодь і патріотів. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Теги: бурштин
Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень