На території заповідника з рослинами і тваринами з Червоної книги хочуть збудувати завод

З виготовлення торфобрикетів

На території природно-заповідного фонду хочуть добувати торф.

Йдеться про Дермансько-Острозький ландшафтний парк, створений рішенням обласної ради у 2000-х роках, частина земель якого межує із національним Острозько-Дерманським ландшафтним парком. Тут знаходяться тварини і рослини, занесені до Червоної книги.

Утім, є інвестор, яких захотів тут звести завод із виготовлення брикетів. На це просить 166 га заповідника.

Депутати Здолбунівської райради погодили це питання, однак оскільки це компетенція вищого органу, вони звернулися до обласної ради.

Екологічна комісія облради запитала думку науковців, і ті висловилися категорично проти, говорить голова обласної наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги та завкафедри екології, географії і туризму РДГУ Дарія Лико:

- Торф – це є той природний ресурс, який утворювався мільйонами років, а знищити його можна дуже скоро. Знайшовся інвестор забирати в нас основний ресурс. Це енергетичний ресурс. Друге. Ми ніколи червонокнижних рослин більше не відтворимо, тому їм потрібні спеціальні умови. Гніздування птахів… Скажіть тепер: торф підстилається чистим піском, пісок – це є безплідна порода. Що ми будемо робити далі?

Тож це питання екологічна комісія облради не підтримала.

За словами голови комісії Володимира Валявки, вони не проти інвестора, і навіть готові допомогти йому знайти уже досліджені родовища.

Однак виводити землі з природно-заповідного фонду, загальна площа якого майже 20 тисяч гектарів, ніхто не буде.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень